Zoeken

Naar een verhoging van het minimumloon in Marokko?

2 mei 2022 - 16:20 - Marokko

©

In aanloop van de Internationale Dag van de Arbeid lijkt het erop dat de Marokkaanse regering en de vakbonden na verschillende gespreksronden, tot concrete voorstellen zijn gekomen. De twee partijen zouden spoedig een overeenkomst kunnen ondertekenen, die ervoor kan zorgen dat de sociale en economische spanningen verminderen.

Premier Aziz Akhannouch zal de vakbonden en werkgevers binnenkort uitnodigen voor een beslissende bijeenkomst om het aanbod van de regering in het kader van de sociale dialoog te presenteren, meldt Al Akhbar. Akhannouch geeft daarbij ook aan dat de voorstellen van de regering het resultaat zijn van verschillende commissies.

Lees ook: Vakbond eist 1000 dirham meer voor ambtenaren

Daartoe behoren de harmonisatie van het minimumloon in de landbouwsector en de stapsgewijze gelijkschakeling ervan in de industrie, de handel en de vrije sector. Daarnaast is er ook een verbetering van de koopkracht via de verlaging van de inkomstenbelasting in de openbare en de particuliere sector en de verhoging van de quota voor promoties.

De regering is ook van plan een voorstel in te dienen om werknemers die niet aan de vereiste 3240 dagen bij de sociale zekerheidsdienst CNSS komen, toch een ouderdomspensioen krijgen, door het restant van hun bijdragen bij te leggen, aldus dezelfde bron.

Lees ook: Gemiddelde salaris ambtenaren in Marokko in 2021

Volgens de krant ligt er echter geen voorstel in het verschiet betreffende de eisen van de vakbonden inzake loonsverhoging en gezinstoelagen. Deze punten zullen pas aan bod komen tijdens de beslissende vergadering van de regeringsleider met de vakbonden en de werkgevers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team