2 maart 2021 - 17:10 - Wereld
Malika El Aroud blijft voorlopig in België. Marokko wil niet meewerken aan haar uitlevering waardoor haar terugkeer onmogelijk is. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft beslist dat de moslimextremiste niet langer in een woning van de Dienst Vreemdelingenzaken mag verblijven, zei staatssecretaris voor Asiel Sammy Mahdi op maandag. In die woningen van de Dienst Vreemdelingenzaken moeten mensen hun uitzetting afwachten.
Malika El Aroud, alias ’Mama Jihad’, werd in 2010 veroordeeld voor deelname aan een terroristische groepering. Bij beslissing van het Hof van Beroep in Brussel van 30 november 2017 is haar de Belgische nationaliteit ontnomen, "omdat zij ernstig tekort is geschoten in haar plichten als Belgisch staatsburger". El Aroud bezit dus alleen de Marokkaanse nationaliteit.
Zonder groen licht en de nodige diplomatieke documenten van Marokko, kan de vrouw echter niet op een vlucht worden gezet. Deze zaak toont de beperkingen van het Europese terugkeerbeleid, met als gevolg dat El Aroud weer volledig vrij is, omdat men mensen niet mag vasthouden zonder uitzicht op een uitzetting binnen een redelijke termijn.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi reageert gefrustreerd op het nieuws dat de repatriëring van El Aroud onmogelijk is. "Dat is een dossier om echt cynisch van te worden. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft echt al het mogelijke gedaan om haar terug te sturen. Net als zoveel burgers raak ik gefrustreerd omdat het onmogelijk is sommige mensen terug te sturen die hier niet mogen zijn", zegt hij in De Tijd.
Mahdi pleit voor extra druk op landen die weigeren mee te werken aan repatriëring en rekent op een sterk signaal vanuit de Europese Unie. "Terugkeer mag geen vrijblijvend voorstel blijven voor landen van herkomst. Landen die goed meewerken, kunnen beloond worden met visumgunsten, maar die moeten worden ingetrokken als landen dat niet doen." El Aroud blijft wel op de radar van de veiligheidsdiensten.
Politicus in Marokko: "Alcohol ok en executie voor corrupten"
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Marokkaans-Zwitserse Alayah Pilgrim maakt furore op Euro 2025
Renovatie plein wekt woede in Al Hoceima
Nador pakt chaos op stranden aan met vaste prijzen
Othman El Ballouti uitgeleverd aan België: de val van een drugsbaron
Marokko’s succes irriteert Algiers
Marokko verovert Washington met pastilla
Marokkaan onwel op veerboot naar Marokko, helikopter pikt hem op
Misbruik huwelijk: Marokkaan veroordeeld na eisen seks
Wildkamperen bederft strandplezier in Marokko
500 gestolen laptops uit Spanje duiken op in Marokko
Heftige confrontaties tussen Marokkanen en politie in Spanje