Zoeken

België kan de Marokkaanse Malika El Aroud het land niet uitzetten

2 maart 2021 - 17:10 - Wereld

©

Malika El Aroud blijft voorlopig in België. Marokko wil niet meewerken aan haar uitlevering waardoor haar terugkeer onmogelijk is. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft beslist dat de moslimextremiste niet langer in een woning van de Dienst Vreemdelingenzaken mag verblijven, zei staatssecretaris voor Asiel Sammy Mahdi op maandag. In die woningen van de Dienst Vreemdelingenzaken moeten mensen hun uitzetting afwachten.

Malika El Aroud, alias ’Mama Jihad’, werd in 2010 veroordeeld voor deelname aan een terroristische groepering. Bij beslissing van het Hof van Beroep in Brussel van 30 november 2017 is haar de Belgische nationaliteit ontnomen, "omdat zij ernstig tekort is geschoten in haar plichten als Belgisch staatsburger". El Aroud bezit dus alleen de Marokkaanse nationaliteit.

Zonder groen licht en de nodige diplomatieke documenten van Marokko, kan de vrouw echter niet op een vlucht worden gezet. Deze zaak toont de beperkingen van het Europese terugkeerbeleid, met als gevolg dat El Aroud weer volledig vrij is, omdat men mensen niet mag vasthouden zonder uitzicht op een uitzetting binnen een redelijke termijn.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi reageert gefrustreerd op het nieuws dat de repatriëring van El Aroud onmogelijk is. "Dat is een dossier om echt cynisch van te worden. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft echt al het mogelijke gedaan om haar terug te sturen. Net als zoveel burgers raak ik gefrustreerd omdat het onmogelijk is sommige mensen terug te sturen die hier niet mogen zijn", zegt hij in De Tijd.

Mahdi pleit voor extra druk op landen die weigeren mee te werken aan repatriëring en rekent op een sterk signaal vanuit de Europese Unie. "Terugkeer mag geen vrijblijvend voorstel blijven voor landen van herkomst. Landen die goed meewerken, kunnen beloond worden met visumgunsten, maar die moeten worden ingetrokken als landen dat niet doen." El Aroud blijft wel op de radar van de veiligheidsdiensten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team