Zoeken

Belgen die in Marokko adopteren: "Kinderen als schapen uitgekozen, hoe witter hoe beter"

20 november 2022 - 22:00 - Marokko

©

De Antwerpse jeugdorganisatie Safe Space ging tijdens de herfstvakantie naar Fez voor een uitwisseling met het jeugdwerk, maar dat bleek een verwarrende ervaring, schrijft Amir Bachrouri, de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, in zijn tweewekelijkse column in Knack.

Bachrouri kwam tijdens dit bezoek voor het eerst in een weeshuis en ontdekte dat daar niet enkel weeskinderen opgevangen worden. Een groot deel van de kinderen in de instelling werd er geplaatst als gevolg van extreme armoede, of omdat ze buiten een huwelijk werden verwekt.

Lees ook: Jonge wereld-Marokkaan loopt 1500 km voor weeskinderen

De directeur van het weeshuis krijgt regelmatig Belgische koppels over de vloer die een kind willen adopteren. "Ze komen hier aan, scannen de kinderen en duiden op een lijst hun voorkeuren aan. Blonde kinderen willen ze. Het liefst slank, met lang haar, blauwe ogen, rechte tanden. Meisjes krijgen de voorkeur, want op latere leeftijd kunnen ze als meid dienen. Kinderen worden hier als schapen uitgekozen, zoals op het Offerfeest. Ook daar geldt de ijzeren wet: hoe witter de vacht, hoe meer interesse er is", aldus de directeur.

Lees ook: Mbappé en Hakimi bezoeken weeskinderen in Marrakech

Bachrouri merkte op dat de kinderen alsnog in staat zijn om onbevangen naar het leven te kijken. Ze willen, ondanks de verstikkende eisen van leraren of adoptieouders, net zoals elk ander kind kunnen lachen en spelen. Maar om in Europa geadopteerd te worden moeten kinderen perfect zijn, en meertalig. Daarom krijgen ze naast hun lessen ook nog eens Franse woordenschat, Engelse muziekles en zijn er extra punten te winnen wanneer je bijvoorbeeld een schlager in het Duits kunt zingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team