Zoeken

Marokko maakt einde aan fenomeen van verlaten kinderen

7 november 2022 - 23:00 - Marokko

©

Het achterlaten van onwettige kinderen is een toenemend maatschappelijk verschijnsel in Marokko. Met nieuwe maatregelen wil de overheid de ouders van deze kinderen verplichten hun verantwoordelijkheid te nemen.

Minister van Justitie Abdellatif Ouahbi vertelde vorige week op een bijeenkomst van de Stichting Lafquih Titouani, dat een achtergelaten kind het resultaat is van een fout van twee mensen. "Het is een legale burger die moet worden verzorgd door zijn biologische ouders tot de leeftijd van 21 jaar. Als de moeder de voogdij over het kind heeft, moet de vader dan deze vergoeding betalen."

Lees ook: Marokko-buitenechtelijke kinderen: "One night stand is 21 jaar betalen"

In het nieuwe wetboek van strafrecht zal deze maatregel worden opgenomen om dit verschijnsel te bestrijden, maar vooral om de betrokken ouders op hun verantwoordelijkheid te wijzen. "Een one-night stand moet 21 jaar lang betaald worden. Dit is beter dan het kind op straat achter te laten," zegt Ouahbi. Volgens de organisatie Insaf worden in Marokko jaarlijks ongeveer 3000 kinderen buiten het huwelijk geboren.

Bovendien merkt de NGO op dat het aantal alleenstaande moeders die hun kinderen in de steek laten, aanzienlijk is toegenomen. Naar schatting worden elke dag ongeveer 70 kinderen in de steek gelaten door alleenstaande moeders. In een moslimmaatschappij zijn buitenechtelijke affaires taboe, omdat deze aangelegenheid wordt beschouwd als een "ernstige religieuze zonde en een schending van de sociale normen", aldus Insaf.

Lees ook: Marokko: de "bittere realiteit" van alleenstaande moeders

De organisatie voegt eraan toe dat dit een "tragische situatie" is die alle vrouwen uit alle sociale klassen kan treffen. Marokko heeft verschillende internationale verdragen inzake de bescherming van de mensenrechten, de rechten van de vrouw en de rechten van het kind aangenomen. De realiteit is echter niet volledig in overeenstemming met de ontwikkeling van de wetgeving. In zijn laatste troonrede wees de vorst op deze lacunes in het familierecht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team