Zoeken

Belastingontduiking in Marokko: 2% goed voor 80% BTW-inkomsten

21 november 2023 - 13:00 - Economie

©

In Marokko blijkt uit een recent rapport dat het merendeel van de belastingbetalers hun belastingen niet betaalt, wat leidt tot een significant inkomstenverlies voor de staat, ter waarde van ongeveer een miljard dirham.

Volgens L’Économiste is 2% van de belastingbetalers goed voor 80% van de inkomsten uit de belasting toegevoegde waarde (BTW), terwijl 76% van de belastingaangiften niet wordt gevolgd door betalingen. Het percentage van de bijdrage is 1,3% voor individuen en 13% voor bedrijven, wat resulteert in een verlies van een miljard dirham voor de Marokkaanse staat.

Lees ook: Privé-investeringen in Marokko: Wereldbank waarschuwt

Om dit probleem aan te pakken, overweegt de Marokkaanse regering twee maatregelen te implementeren. De eerste maatregel betreft de invoering van het principe van solidariteit bij het innen en betalen van BTW voor iedereen die administratieve of leidinggevende functies binnen een bedrijf bekleedt. Dit initiatief heeft als doel de strijd tegen belastingontduiking en het bevorderen van fiscale transparantie te versterken.

Lees ook: Nieuwe belasting op toeristische logies in Marokko

De tweede maatregel richt zich op de inhouding van BTW aan de bron op het belastingbedrag dat verschuldigd is door leveranciers die geen fiscaal attest hebben. Deze twee maatregelen worden momenteel in het parlement besproken vanwege de impact die ze kunnen hebben op het bedrijfsleven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team