Zoeken

Marokko gaat strijd aan met internetgiganten

26 oktober 2023 - 13:00 - Economie

©

De Marokkaanse regering maakt zich zorgen over de fiscale regelgeving voor digitale giganten. De regering stelt daarom nieuwe fiscale verplichtingen voor in het kader van de ontwerp begrotingswet voor het jaar 2024.

In lijn met een wereldwijde trend waarin veel landen hun fiscale regelgeving aanpassen aan de digitale economie, stelt de Marokkaanse regering nieuwe fiscale verplichtingen voor voor buitenlandse bedrijven die diensten op afstand leveren. Dit om de activiteiten van digitale giganten zoals Amazon Web Services, Netflix en Airbnb te reguleren, en om een eerlijke fiscale bijdrage te waarborgen, meldt Challenge. Het kabinet van Aziz Akhannouch wil met deze nieuwe fiscale verplichtingen de inning van belastinginkomsten in Marokko verbeteren, wat zal bijdragen aan het genereren van extra fiscale inkomsten voor het koninkrijk. Een ander voordeel is het bevorderen van eerlijkere concurrentie tussen lokale en buitenlandse dienstverleners.

Lees ook: YouTube leider van sociale media in Marokko

Wat verandert er? Aanbieders van diensten op afstand die niet in Marokko zijn gevestigd zullen zich moeten registreren op een elektronisch platform en een fiscaal identificatienummer moeten verkrijgen als ze diensten aanbieden aan Marokkaanse klanten. Ze zullen ook verplicht zijn om elke maand een verklaring in te dienen van hun in Marokko gerealiseerde omzet en de overeenkomstige belasting betalen, zonder mogelijkheid tot fiscale aftrek. Bovendien moeten ze een elektronisch register bijhouden van de geleverde diensten, dat tien jaar bewaard moet blijven.

Lees ook: Google gaat Marokkaanse start-ups ondersteunen

Deze nieuwe fiscale verplichtingen zullen niet zonder gevolgen zijn voor de activiteiten van dienstverleners op afstand. Het innen van de belasting zonder aftrekmogelijkheid kan leiden tot hogere kosten voor deze aanbieders. Hun diensten zullen daardoor duurder worden voor Marokkaanse consumenten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team