Zoeken

Privé-investeringen in Marokko: Wereldbank waarschuwt

20 november 2023 - 22:00 - Economie

©

De Wereldbank heeft in een recente rapport over de Marokkaanse economie gewezen op een alarmerende daling van privé-investeringen in het land.

Sinds de Covid-19 pandemie is er een significante afname waargenomen van privé-investeringen in het koninkrijk. Privékapitaalvorming daalde met 6,2% in 2022 vergeleken met 2019, en zelfs met 15% in de eerste helft van 2023 ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Terwijl netto-export en overheidsconsumptie de pre-pandemische niveaus overtreffen, blijft privéconsumptie achter en is de totale investering lager dan in 2019. Deze trend baart zorgen, aangezien het de huidige en toekomstige economische groei kan beïnvloeden.

Lees ook: Koning Mohamed VI wil 550 miljard dirham aan investeringen aantrekken

De Marokkaanse regering neemt deze ontwikkeling serieus en heeft maatregelen gepland in de ontwerp begrotingswet voor 2024 om privé-investeringen te stimuleren. Dit past binnen de ambitie om een ’competitieve’, ’eerlijke’ en ’duurzame’ nationale economie te ontwikkelen, in lijn met de nieuwe Investeringscharter. Het doel is om tegen 2035 de verhouding tussen publieke en privé-investeringen te wijzigen, met een stijging van het aandeel privé-investeringen van een derde naar twee derde, en een gelijke verdeling tussen publiek en privé tegen 2026.

Vanaf 2024 zal de regering een nieuw ondersteuningssysteem voor privé-investeringen introduceren, met financiële prikkels zoals territoriale bonussen voor minder ontwikkelde regio’s en sectorale bonussen voor strategische sectoren. Dit wordt aangevuld met specifieke maatregelen voor strategische projecten en initiatieven om Marokkaanse investeringen in het buitenland te bevorderen, met als doel de industriële positie van het land te versterken.

Lees ook: Investeringen in Marokko: VS eerste, Nederland in top 5

Volgens Javier Diaz Cassou, senior hoofdeconoom bij de Wereldbank, zullen de invoering van de nieuwe Investeringscharter, hervormingen in de BTW en de vennootschapsbelasting waarschijnlijk bijdragen aan een toename van privé-investeringen. Het aandeel van privé-investeringen wordt momenteel geschat op ongeveer 35%, maar zou volgens de Commissie voor het Ontwikkelingsmodel moeten stijgen tot 65%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team