Zoeken

Belastingverhoging of alcoholverbod: het Marokkaanse dilemma

8 november 2023 - 10:00 - Economie

©

Het debat over een verhoging van de belastingen op alcoholische dranken zorgt voor verdeeldheid in het Marokkaanse parlement. Terwijl sommige parlementsleden voorstander zijn van hogere belastingen, zijn anderen tegen deze maatregel en pleiten voor een algeheel verbod op alcoholconsumptie.

Leden van de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) steunen de verhoging van de belasting op alle soorten alcohol. Er zijn echter ook stemmen die oproepen tot het nemen van maatregelen om alcohol en sigaretten te verbieden, zoals sommige landen al doen, met het argument dat de stijgende consumptie van deze producten de volksgezondheid bedreigt en "een last vormt voor de staatsbegroting".

Lees ook: Marokko: alcohol wordt (veel) duurder

In het streven naar extra inkomsten voor de algemene staatsbegroting overweegt de Marokkaanse regering om de binnenlandse consumptiebelasting op wijn, bier en sterke drank te verhogen. De ontwerp begrotingswet voor 2024 stelt voor om de heffing voor wijn en likeuren te verhogen van 850 naar 1500 dirham per hectoliter en voor bier van 1150 naar 2000 dirham per hectoliter. Het document voorziet ook in een verhoging van de belasting op pure alcohol, gebruikt voor het maken van eau-de-vie, likeuren, aperitieven, etc., van 18.000 naar 30.000 dirham per hectoliter.

Lees ook: Marokko bij landen waar men het minst alcohol drinkt ter wereld

De handel in alcohol levert de Marokkaanse staat al jarenlang aanzienlijke inkomsten op. In 2021 zijn de inkomsten uit de verkoop van alcohol met bijna 400 miljoen dirham gestegen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team