Zoeken

Marokko-Algerije: Marokkaans leger paraat voor oorlog

30 november 2021 - 12:20 - Marokko

©

Het Marokkaanse leger is voorbereid op een eventuele aanval van Algerije. Dat blijkt uit het recente bezoek van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz aan Marokko, aldus lokale persberichten.

Matthias Inbar, de i24news journalist die Benny Gantz vergezelde tijdens zijn bezoek aan Marokko, benadrukte het symbolische karakter van het bezoek van de Israëlische minister van Defensie aan een Marokkaanse militaire basis. "Bij het eerste bezoek aan een militaire basis van parachutisten, was de symboliek van Israëlische soldaten in uniform binnen een militaire basis in Marokko bijzonder sterk," zei hij.

Lees ook: Marokko wil oorlog met Algerije vermijden

"Ik heb op niet officiële basis kunnen spreken met Marokkaanse soldaten en kon opmerken dat er een zeer groot vertrouwen is. De Marokkaanse soldaten zeggen dat ze klaar zijn om tegen Algerije te vechten," zei hij. Ze willen ook trainen met hun nieuwe Israëlische bondgenoten. De Israëlische minister van Defensie had ook "een ontmoeting met het hoofd van de Marokkaanse geheime dienst waarbij de strategie werd besproken".

TSA Algerije beschouwt de door de Israëlische media beschreven staat van het Marokkaanse leger als "een nieuw bewijs van de oorlogszuchtige bedoelingen van Koning Mohammed VI en zijn leger ten opzichte van Algerije. De Marokkaanse monarch verzekerde nochtans op 31 juli dat het koninkrijk noch een "gevaar" noch een "bedreiging" voor Algerije vormt.

Lees ook: Algerije en Marokko op rand van oorlog

Algerije heeft in augustus de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbroken. Begin november beschuldigde het buurland Marokko van de moord op drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs in de Sahara. Rabat heeft niet op deze beschuldigingen gereageerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team