Zoeken

Algerije uit grove beschuldigingen tegen Marokko en Israël

6 december 2021 - 17:00 - Wereld

©

De ambassadrice van Algerije in Wenen, Mounia Boumaiza, heeft tijdens de 28e Ministerraad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Stockholm, ernstige beschuldigingen geuit aan het adres van Marokko en Israël.

"De recente escalatie in onze regio toont aan dat Israël en Marokko, onder het mom van normalisatie, voornemens zijn elkaar te steunen bij verdere schendingen van het internationaal recht. Ik kan de recente vijandelijkheden en agressie van Marokko tegen Algerije met de steun van Israël niet negeren," verklaarde Mounia Boumaiza, wijzend op de gevolgen van de militaire alliantie tussen Israël en Marokko voor de vrede in het Middellandse Zeegebied.

Lees ook: Algerije bekritiseert Marokkaans-Israëlische militaire alliantie

Om haar argument kracht bij te zetten, somde de Algerijnse diplomate vier "vijandige daden" op: "de Pegasus-affaire, waarbij 6000 telefoons van Algerijnse ambtenaren en ambassadeurs op grote schaal werden bespioneerd; de moord op drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs door Marokko op 1 november; Marokko’s steun aan een separatistische beweging in Algerije en Marokko’s aankoop van Israëlische Harop drones, de zogenaamde kamikaze drones".

Lees ook: Algerije confuus door Amerikaanse steun aan Marokko

Mounia Boumaiza had ook kritiek op de akkoorden van Abraham. "Wij kunnen niet blijven praten over de voordelen van het zogenaamde Abraham-akkoord wanneer het concept en de aanpak ervan de illegale bezetting van gekoloniseerde gebieden met geweld en in weerwil van de desbetreffende VN-resoluties bestendigen," klaagde ze. De bewindsvrouw is van mening dat deze akkoorden het Arabische vredesinitiatief definitief hebben ondermijnd.

Lees ook: Algerije vreest bewapening van Marokko door Israël

De Algerijnse diplomate herinnerde eraan dat Saudi-Arabië in 2002 een vredesplan aan Israël had voorgesteld. "Dit plan voorzag in de erkenning van Israël door alle Arabische staten en een oplossing met twee afzonderlijke staten die in vrede en veiligheid naast elkaar kunnen bestaan”, herinnerde zij eraan. Het plan werd echter "minachtend verworpen door Israël, dat duidelijk de voorkeur geeft aan afzonderlijke overeenkomsten om de Arabische naties te verdelen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team