Zoeken

Actrice Mina El Hammani stelt racisme in Spanje aan de kaak

28 februari 2022 - 20:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse actrice Mina El Hammani verwierf op 24-jarige leeftijd faam in Spanje, na jarenlange opoffering en inspanningen. Deze twee waarden werden haar door haar ouders meegegeven. Zij veroordeelt de hatelijke uitlatingen tegen mensen met buitenlandse roots, waarmee zij nog steeds wordt geconfronteerd.

Mina werd geboren uit een Marokkaanse vader die naar Spanje emigreerde om in de bouw te werken, en een moeder die als kokkin werkte voor de ambassade van Marokko in Madrid. Ze heeft hard gewerkt om haar eerste bijrol te krijgen in "El Príncipe" voordat ze de voorname vertolking van "Nur" kreeg, waardoor ze beroemd werd. "Ik heb een lange weg afgelegd van Mina, die brood ging halen in haar pyjama, tot een bekende actrice. En het is moeilijk om daar mee te leren leven", legde ze uit in een interview met El Mundo.

Lees ook: Mina El Hammani van Netflix-serie Elite, kreeg hulp om "hoofd koel te houden"

Gevraagd of ze moe wordt van rollen met Arabische personages, zei Mina dat ze als kind "nooit lette op de afkomst van de personages". " Het is belangrijk dat ik dit zeg, want het zit me dwars dat mensen dingen uit mijn leven als vanzelfsprekend beschouwen. Als veel mensen met een andere achtergrond Arabische teksten kunnen kiezen, waarom zou het dan andersom ook niet kunnen?", vraagt ze zich af.

De jonge actrice legt uit dat ze het lastig vond om te doen begrijpen dat ze "een actrice is die haar achtergrond overstijgt". Mina zegt last te hebben omdat ze geen privé-leven meer heeft. "Wanneer je voor het eerst een plek bezoekt en de mensen herkennen je, dan ga je daar niet graag meer naar terug. Ik mis het brood kopen en niet gefotografeerd worden."

Lees ook: Zeeko Zaki nam rol "cliché-Arabier" omdat hij moest eten

Mina verzekert dat ze recht in haar schoenen staat omdat ze weet waar ze vandaan komt en goed is opgevoed door haar ouders. "Ik heb mezelf nooit belangrijker gevonden dan anderen. En ik heb het niet alleen over acteurs, ik heb het over mensen die denken dat ze meer recht hebben dan anderen omdat ze in een rijk land geboren zijn en veel inkomen hebben, ik heb dit als kind meegemaakt", benadrukt Mina, die de haatzaaiende taal tegen immigranten veroordeelt. "Als ik op televisie kom, ben ik niet langer de Moor maar de Arabier", hekelt ze.

Bladna.nl