Zoeken

In Frankrijk geboren Laïla worstelt om nationaliteit te verkrijgen

17 april 2022 - 12:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse Laïla is meer dan 40 jaar geleden geboren in Maubeuge in Frankrijk, maar slaagt er ondanks haar inspanningen niet in om de Franse nationaliteit te verkrijgen. En dat terwijl ze aan alle voorwaarden voldoet, om het kostbare document te verkrijgen dat van haar een volwaardig Frans staatsburger zou maken.

De ouders van Laïla verhuisden vanuit Marokko naar het Franse Sambre-Avesnois, lang voordat zij in 1980 in Maubeuge werd geboren, meldt La Voix du Nord. Ze woont sinds haar geboorte in Frankrijk, waar ze ook studeerde. Laïla kreeg op 18-jarige leeftijd een verblijfsvergunning. "Ik was jong en dacht dat het normaal was", betreurt zij vandaag, gezien de vergeefse pogingen die ze ondernam om de Franse nationaliteit te verkrijgen.

Lees ook: In Haarlem geboren Amine mag in Nederland blijven

Om de 10 jaar moet Laïla een verlenging aanvragen van haar verblijfsvergunning en een bedrag van 300 euro betalen. Thuis heeft iedereen de Franse nationaliteit, terwijl zij het moet doen met een verblijfsvergunning. "Ik bevind me elke keer opnieuw bij de dienst bevolking met allemaal mensen die net in Frankrijk zijn aangekomen. Het is niet logisch," zegt ze.

Naast de Franse nationaliteit is het voor Laïla soms ook moeilijk om bepaalde administratieve stappen te zetten. Zo besloot ze in 2019 om zich in te schrijven voor een opleiding op het gebied van veiligheid. Ze had daarvoor strafregistergegevens nodig, maar dat werd afgewezen. "Ze vertelden me dat mijn strafblad uit Marokko moest komen, een land waar ik maar één keer in mijn leven ben geweest, voor een vakantie. Is Maubeuge in Marokko? Op een gegeven moment begon ik aan mezelf te twijfelen," zegt Laïla.

De vrouw vraagt zich soms af of ze wel echt in Frankrijk geboren is. Zij begrijpt niet hoe het systeem dat haar zou moeten beschermen en haar de nodige veiligheid zou moeten bieden, haar zo slecht behandelt. Toch is zij in Frankrijk geboren, opgegroeid en is het haar thuis. "Ik denk dat ze gewoon niet genoeg tijd nemen om mijn zaak te bestuderen," betreurt ze.

Lees ook: Frankrijk ontzegt Marokkaanse vrouw staatsburgerschap wegens bigamie

Laïla is nu 41 jaar en ziet haar leven voorbijgaan, terwijl zij nog graag zou willen studeren. Ze wil een opleiding volgen om elders te kunnen werken dan in een fastfoodrestaurant en ze wil ook het recht hebben om te stemmen. Een luxe die ze zich niet kan veroorloven zonder de Franse nationaliteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team