Zoeken

Kinderen Zouhira zijn in Spanje geboren, maar krijgen nationaliteit niet

17 april 2022 - 17:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Een Marokkaanse vrouwdie al 17 jaar in Málaga woont en jarenlang het slachtoffer was van geweld van haar Marokkaanse ex-man, probeert al twee jaar het Spaanse staatsburgerschap te verkrijgen voor haar drie kinderen van 17, 13 en 10 jaar. Ze zijn allemaal in Spanje geboren.

Zouhira, die in Málaga beter bekend is onder de naam Sara, doet haar best om het Spaanse staatsburgerschap te verkrijgen voor haar drie kinderen uit haar vorige huwelijk met een Marokkaanse man. Deze heeft haar jarenlang aan extreem geweld onderworpen. De drie kinderen zijn geboren en gingen naar school in Spanje, spreken alleen Spaans en zijn slechts één keer in Marokko geweest toen ze nog heel jong waren, aldus La Opinion de Málaga.

Lees ook: In Haarlem geboren Amine mag in Nederland blijven

De Marokkaanse vrouw was 17 jaar geleden legaal Spanje binnengekomen en trouwde in 2020 met Curro López, een Spanjaard. In datzelfde jaar kreeg ze de volledige voogdij over haar drie kinderen. Vandaag vecht ze voor de naturalisatie van haar kinderen in Spanje. De vader, die haar regelmatig mishandelde, weigerde de administratieve procedure te starten om de Spaanse nationaliteit aan de kinderen te verlenen, legt zij uit.

Voor Sara was het logisch om het staatsburgerschap aan te vragen voor haar kinderen, aangezien zij geen ander land, taal of cultuur kennen dan het Spaans. In Marokko zou ze de voogdij over haar kinderen verliezen, legt ze uit. Ze vreest dat haar kinderen niet naar Spanje zouden kunnen terugkeren als zij het risico zouden nemen om naar het koninkrijk te reizen. "Als zij Marokko binnenkomen, kan de politie met een familielid van de vader komen en hen wegvoeren," zeht ze bezorgd.

Lees ook: Ondernemers Melilla tegen toekenning Spaans staatsburgerschap aan Marokkanen

Zouhira weet niet hoe lang de procedure zal duren wanneer haar oudste zoon over een jaar 18 wordt. Curro López, de stiefvader van de drie kinderen die zijn naam zullen dragen, begrijpt de situatie ook niet. "We zijn al twee jaar bezig met deze procedure, maar zonder succes."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team