Zoeken

Meisjes in gevaar na aardbeving in Marokko?

22 september 2023 - 22:00 - Marokko

©

Na de zware aardbeving van 8 september in Marokko waarschuwen vrouwenrechtenorganisaties voor een mogelijke toename van kinderhuwelijken, seksuele aanvallen op minderjarigen en kinderhandel.

Activisten en vrouwenrechtenorganisaties komen in actie tegen kinderhuwelijken, aanvallen op minderjarigen en kinderhandel. Deze beweging volgt op online berichten van mannen die het huwen van minderjarigen en andere vormen van uitbuiting aanmoedigen na de aardbeving in Marokko. Op Instagram deelde een man, die beweerde een vrijwilliger te zijn die overlevenden helpt, een foto van hemzelf naast een meisje van ongeveer 10 jaar. "Ze wil niet met mij naar Casablanca komen, maar fluisterde dat we zullen trouwen als ze ouder is", schreef hij. Deze week werd een 20-jarige student uit Errachidia gearresteerd omdat hij online opschepte dat hij gebieden die door de aardbeving waren getroffen zou bezoeken met de intentie jonge meisjes aan te vallen.

Lees ook: Marokko: vrees voor toename kindhuwelijken na aardbeving

"We wisten dat dit zou gebeuren, dat er risico’s waren op seksueel geweld en uitbuiting, en dat is precies wat we online zien", zegt Yasmina Benslimane, Marokkaanse activiste en oprichtster van Politics4Her, een non-profitorganisatie die gendergelijkheid in de politiek bevordert. Laila Baker, regiodirecteur van het VN-Bevolkingsfonds, stelt dat er bewijs is van seksuele aanvallen na de aardbeving. Yasmina Benslimane benadrukt het belang van een genderspecifieke benadering van noodhulp. "Vrouwen en meisjes zijn 14 keer meer geneigd te sterven bij rampen dan mannen", voegde ze toe.

Lees ook: Aardbeving in Marokko is "Goddelijke straf"

Vorige week gaf Koning Mohammed VI de status van "kinderen van de natie" aan de weeskinderen van de aardbeving om hen "te beschermen tegen alle soorten risico’s", waaronder mensenhandel, zei Karima Mkika, voorzitter van de in Marrakech gebaseerde NGO Al Karam, die zich inzet voor de bescherming van kwetsbare kinderen. Haar organisatie heeft geen gevallen van kinderhandel na de aardbeving vastgesteld, maar heeft wel een noodnummer opgezet om misbruik te melden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team