Zoeken

"Ik leef op adrenaline", overlevende aardbeving Marokko getuigt

24 september 2023 - 22:00 - Marokko

©

Enkele dagen na de hevige aardbeving die Marokko in rouw dompelde, zegt de Brit Mike McHugo, eigenaar van de Kasbah du Toubkal, een populair ecolodge 60 km ten zuiden van Marrakech, "gelukkig" te zijn dat hij nog leeft. Hij is ervan overtuigd dat het toerisme in de regio snel zal herstellen.

"Ik werd wakker en wist meteen dat het een aardbeving was. Ik was in een kamer met mijn broer en wist dat we er niet uit konden, omdat we op de begane grond zaten en er spullen vielen. Ik zei tegen hem dat hij onder het bed of naast het bed moest gaan liggen", vertelt Mike McHugo aan The Independent. De reisspecialist lag om 23:11 uur in bed in zijn eigendom, de Kasbah du Toubkal, gelegen aan de voet van de hoogste berg van Noord-Afrika, dicht bij het dorpje Imlil, toen de aardbeving plaatsvond.

Lees ook: Brit die voor goed doel fietste omgekomen bij aardbeving in Marokko

Het viel uiteindelijk allemaal mee. "Het hele gebouw bleef staan en ik ging naar buiten om voor onze gasten te zorgen en te controleren of iedereen er was. Geen enkele gast of lid van ons personeel raakte gewond. We brachten de rest van de nacht buiten door uit vrees voor naschokken. De volgende ochtend namen we de situatie op en zorgden we voor onze gasten. De oude kasbah zelf is zwaar beschadigd en zal waarschijnlijk herbouwd moeten worden in plaats van gerepareerd. Maar de [recent gebouwde] kamers hielden opmerkelijk goed stand", vervolgt de Brit.

Hij voelt zich gelukkig dat hij nog leeft. "Ik weet dat ik geluk heb gehad om te overleven, want op een andere plek had het anders kunnen aflopen." Maar McHugo heeft sinds de aardbeving zijn gemoedsrust verloren en voelt dat hij "leeft op adrenaline". Zijn wens is om zich te blijven inzetten voor de scholing van de kinderen in de regio. "Nu onze gasten veilig zijn, focus ik me op een liefdadigheidsorganisatie die ik heb opgericht, ’Education For All Morocco’. Deze organisatie voorziet meisjes uit de regio, die anders geen toegang tot onderwijs zouden hebben, van scholen." Zijn organisatie zal vijf van de zes gebouwen die nog in relatief goede staat zijn, gedeeltelijk renoveren of herbouwen.

Lees ook: Aardbeving Marokko: vermiste Britse toeristen levend teruggevonden

"De meisjes wonen in de meest landelijke dorpen van Marokko, waar veel gebouwen nog steeds van modder en steen zijn", legt hij uit. Een andere sector waar hij zich zorgen over maakt, is het toerisme. Hij rekent op een snelle heropleving van het toerisme in de regio. "Het leven moet weer normaal worden, en dat zal gebeuren. We zullen herbouwen en ze zullen terugkomen", zegt de Brit overtuigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team