Zoeken

Marokko: vrees voor toename kindhuwelijken na aardbeving

19 september 2023 - 09:00 - Marokko

©

De aardbeving die op vrijdag 8 september de provincie Al Haouz heeft getroffen, zou kunnen leiden tot een toename van huwelijken met minderjarigen. Dat is althans de vrees van getroffen vrouwen die nu met hun dochters in kampen slapen.

Vrouwen die getroffen zijn door de aardbeving zijn op hun hoede voor een stijging van mensenhandel en huwelijken met minderjarigen. "We zijn bang dat een indringer onze kinderen zal ontvoeren. Als iemand naar buiten gaat, let zijn buurman op zijn familie", vertelt Fatima, moeder van drie kinderen, die in een kamp in het centrum van Amimiz verblijft, aan RTBF.

Lees ook: Ayoub, 16 jaar: de onmogelijke rouw na de aardbeving in Marokko

Volgens haar zijn wezen het meest kwetsbaar. "Er zijn mensen gekomen na de aardbeving om kinderen die hun ouders hebben verloren mee te nemen. Ze bieden aan om voor hen te zorgen en hen op te voeden. Maar meestal is het om hen te exploiteren", legt Badi uit, voorzitter van een organisatie voor de bescherming van kinder- en vrouwenrechten in de regio.

Ook minderjarige meisjes lopen gevaar. "Mensen zijn gekomen met hulp en hebben tegen de ouders gezegd: ’we hebben geld en we willen uw dochter meenemen’. En ze vragen of ze kan koken", vertelt Sama, 16 jaar. Volgens Badi kan het fenomeen in de komende maanden toenemen "wanneer de humanitaire hulp stopt".

Lees ook: Wonderbaby Yasmine overleeft aardbeving maar verliest ouders (video)

"De situatie zal erg moeilijk worden. Mensen zullen geen dak boven hun hoofd hebben of iets te eten. En dat is wanneer gezinnen in de verleiding kunnen komen om hun minderjarige dochter uit te huwelijken", benadrukt de activist. In de regio van de Hoge Atlas zou het huwelijk van minderjarigen reeds 83% van de meisjes treffen, volgens de Ytto Foundation.

Bladna.nl