Zoeken

Aardbeving Marokko: Maria helpt vrouwen bevallen middenin chaos

27 september 2023 - 10:00 - Marokko

©

Maria, een verloskundige, heeft meerdere vrouwen helpen bevallen te midden van het puin na de krachtige aardbeving die op 8 september in Marokko plaatsvond en waarbij bijna 3000 mensen omkwamen, meer dan 5500 gewond raakten en duizenden woningen werden verwoest.

Maria werkt als verloskundige in een gezondheidscentrum voor vrouwen in Talat N’Yaagoub, een dorp op 16 kilometer van het epicentrum van de aardbeving in Al Haouz. Ze overleefde dankzij haar collega’s. "Vastzittend onder het puin dacht ik dat ik zou sterven. [...] Die nacht was zwaar, maar zodra mijn collega’s me hielpen uit het puin te komen, slaagden we er allemaal in om hulp te bieden en levens te redden," vertelde Maria aan de website van de UNFPA, het leidende VN-agentschap voor seksuele en reproductieve gezondheid. De verloskundige is een van de meer dan 500 deelnemers aan een opleiding die door de UNFPA in de afgelopen twee jaar is georganiseerd over noodprocedures voor seksuele en reproductieve gezondheid in crisissituaties.

Lees ook: Jonge pilote leidt noodhulpactie na aardbeving in Marokko (video)

Nadat ze door haar collega’s was gered, redde Maria op haar beurt levens. In Talat N’Yaagoub, terwijl doodsbange bewoners haastig hun verwoeste huizen verlieten, waren er krachtige naschokken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn meer dan 300.000 mensen, waaronder meer dan 1500 zwangere vrouwen, getroffen door de aardbeving. Temidden van de ramp gebruikte Maria medicijnen die ze uit het puin van het gezondheidscentrum had weten te halen om twee zwangere vrouwen veilig te laten bevallen. Een van hen beviel van een gezonde tweelingen. De verloskundige verleende ook zorg aan andere zwangere vrouwen in het getroffen gebied.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team