Zoeken

Zomeroperatie Marhaba 2021 krijgt vorm

14 mei 2021 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Na het opdoeken van de operatie in Marhaba in 2020, zal deze actie deze zomer waarschijnlijk wel plaatsvinden. Dit blijkt uit de voorbereidingen die in Spanje zijn waargenomen.

Er zijn reeds tekenen aanwezig dat operatie Marhaba in aantocht is. Volgens l’Economiste zijn de Spaanse autoriteiten begonnen met de aanleg van parkeerplaatsen en rustplaatsen (met cafetaria’s, toiletten, beschuttingsplaatsen voor auto’s...) bij de haven van Algeciras. De komst van Marokkanen die in het buitenland wonen tekent zich dus af.

Het doorgaan van operatie Marhaba 2021 hangt echter af van de epidemiologische ontwikkeling in de gastlanden en de landen van herkomst van de in het buitenland verblijvende Marokkanen, maar ook van de heropening van de grenzen van de Europese landen en van de oprichting van een gemengde Marokkaans-Spaanse commissie die belast is met de voorbereiding van de reisvoorwaarden.

In antwoord op een mondelinge vraag hierover in het Huis van Afgevaardigden, verklaarde de afgevaardigde minister belast met Marokkanen in het buitenland, Nezha El Ouafi, op 3 mei "dat voor het houden van de operatie Marhaba aan drie factoren moet worden voldaan. In de eerste plaats is er de evolutie van de epidemiologische situatie in de gastlanden van Marokkanen uit de hele wereld, vervolgens de aankondiging van de openingsdata van de land-, lucht- en zeegrenzen van Marokko en de transitlanden van de wereld-Marokkanen, aangezien de operatie Marhaba wordt uitgevoerd in coördinatie met EU-staten zoals Frankrijk, Spanje en Italië, en tenslotte is er ook nog de bereidheid van deze landen om hun grenzen open te stellen voor de doorreis van de wereld-Marokkanen," verklaarde zij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team