Zoeken

Marokkaanse diaspora vreest annulering Marhaba 2021

1 juni 2021 - 19:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Enkele dagen voor half juni, het moment waarop traditioneel de zomeroperatie Marhaba van start gaat, heerst er nog steeds een grote onzekerheid over de opening van de Marokkaanse grenzen om in het buitenland wonende Marokkanen in staat te stellen hun zomervakantie in het koninkrijk door te brengen. De haven van Algeciras zorgt er van haar kant voor dat zij klaar is voor de zomeroperatie "Paso del estrecho", ook al betwijfelt ze dat het evenement dit jaar nog doorgaat.

Met de verlenging van de noodtoestand tot 10 juni en de recente verklaring van afgevaardigde minister Nezha El Ouafi van Buitenlandse Zaken, die zei dat een "buitengewone doorreis-operatie zou kunnen plaatsvinden", hebben Europese Marokkanen de hoop op operatie Marhaba opgegeven. Op sociale netwerken betreuren velen van hen de situatie die hen, nog een jaar lang, belet om hun familie te zien. Operatie Marhaba werd in 2020 ook al afgelast wegens de gezondheidscrisis.

Terwijl de haven van Algeciras druk bezig is met de voorbereidingen voor operatie Marhaba 2021, plant Marokko speciale veerboten voor het vervoer van Marokkanen uit Europa. Evenals vorig jaar zijn er twee scheepvaartlijnen goedgekeurd: Genua - Tanger en Sète - Tanger. Passagiers zullen tijdens deze reizen, die meer dan 40 uur duren, een coronatest moeten ondergaan.

Wat de opening van de grenzen betreft, verklaarde minister El Ouafi, dat deze afhankelijk is van de epidemiologische situatie in Marokko en in de landen van herkomst en doorreis van de wereld-Marokkanen. Meer dan 8,7 miljoen Marokkanen hebben reeds hun eerste dosis coronavaccin ontvangen, maar Marokko is nog ver verwijderd van de collectieve immuniteit die gewenst is voor een totale opening van de grenzen.

De optie van Marokko om af te zien van Sebta en Melilla voor operatie Marhaba 2021 zal voor grote verliezen zorgen bij de Spaanse havens, alsook voor Spaanse en Marokkaanse reisbureaus en scheepvaartmaatschappijen die de zeestraat oversteken.

Marokkanen in het buitenland betreuren op sociale netwerken ook de migratiecrisis in Sebta en zeggen zich te "schamen" voor de Marokkaanse autoriteiten die deze "goedkope" strategie hebben ingezet om Spanje onder druk te zetten. "Zij verarmen de mensen, laten hen in de steek en laten hen over aan de genade van andere autoriteiten," zegt een van hen. "Het is jammer dat kinderen voor politieke doeleinden worden gebruikt," zegt een ander.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team