Zoeken

Zineb El Rhazoui vergelijkt Mohammed VI met Ben Ali

5 september 2011 - 21:00 - Marokko

©

Zineb El Rhazoui zei onlangs in Frankrijk dat er geen enkel vooruitgang is geboekt in Marokko sinds 1999. De mede-oprichtster van de Alternatieve Beweging voor de individuele vrijheden (Mali) is van mening dat de Marokkaanse grondwet niet democratisch is en vergelijkt Koning Mohammed VI met de ex-Tunesische president Zine Al Abidine Ben Ali.

Sprekend tijdens de "Zomerdagen van Europa Ecologie-De Groenen" gehouden van 18 tot 20 augustus in Clermont Ferrand, Frankrijk, heeft Zineb El Rhazoui aan Driss El Yazami, aanwezig in de zaal, gevraagd of "de adviseur van Ben Ali zou zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit debat" over "De Arabische lente: nieuw hoop voor de werelddemocratie".

Driss El Yazami, voorzitter van de Nationale Raad voor Mensenrechten (CNDH) uitgenodigd door EP-lid Daniel Bendit, werd live gelyncht door Zineb El Rhazoui, die hem de dertien zelfverbrandingen van de laatste maanden in Marokko herinnerde alsook de dood van Kamal Omari, de schuld ervan gevend aan de Marokkaanse regering.

De activiste, verwijzend naar het geval van Ali Amar, mede-oprichter van het weekblad "Journal Hebdo" in de kijker van de regering vanwege zijn boek "Mohammed VI, het grote misverstand", herinnerde er ook aan dat ze zelf was beschuldigd van prostitutie "omdat ze stoort".

Volgens El Rhazoui brengt de Moudawana (familie-code) niets op aan de vrouwenrechten "omdat ze haar koffie betaalt aan dezelfde prijs als de man, maar slechts recht heeft op de helft van de erfenis".

De jonge vrouw, die zich atheïst verklaarde tijdens haar speech, zei verontwaardigd te zijn door de grondwet dat de Islam verankert als staatsgodsdienst, en werd opgesteld door maar achttien mensen waaronder Driss El Yazami, wat de Marokkanen niet vertegenwoordigt. De jonge vrouw viel uiteindelijk El Yazami aan over de geheime detentiecentrum van Temara, waarvan de staat het bestaan ontkent.

Toen Driss El Yazami wou antwoorden kwam de zaal niet meer tot kalmte. De voorzitter van de CNDH verdedigde eerst het werk van het Equity-en Verzoeningscommissie (IER) en de nieuwe grondwet. Hij reageerde nadien op de beschuldigingen van Zineb El Rhazoui door haar uit te leggen dat ze het hele Marokkaanse volk niet vertegenwoordigt, daar men enkel door alle componenten van het land te ondervragen, een beeld kan krijgen van de werkelijke vooruitgang.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team