Zoeken

Zineb El Moudden blikt terug op Heel Holland Bakt

27 februari 2023 - 21:00 - Cultuur

©

De Marokkaans-Nederlandse hobbybakker Zineb El Moudden, slaagde erin om de grote finale te halen van Heel Holland Bakt. De 36-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn werkt als management ondersteuner op het ministerie, maar droomt ook van het schrijven van een eigen kookboek en van een studio waar ze kookworkshops kan organiseren.

Zineb groeide op in een Marokkaans gezin in Alphen aan den Rijn. Haar moeder was altijd wel iets lekkers aan het bakken. Op haar 12de werd ze nieuwsgierig tijdens het koken en wat later begon ze ook zelf koekjes te maken onder leiding van haar moeder. Ook toen Zineb trouwde bleef ze haar moeder opbellen tijdens het koken. Zineb’s moeder overleed elf jaar geleden waarna er een donkere periode uitbrak voor de jonge vrouw. "Dat was eigenlijk de periode waarin bakken echt therapeutisch werkte voor mij en het moment kwam dat ik dacht: vanaf nu moet ik dingen doen waar ik gelukkig van word", aldus Zineb in het AD. "Nu is het moment om te kijken: wat ga ik worden."

Lees ook: Kamal Kharmach wil dit jaar "voor zijn eigen zorgen"

En dat kwam zeer spontaan, ze bekeek kookprogramma’s en verslond alles wat met koken te maken had. Toen ze de eerste Engelse versie van Heel Holland Bakt ontdekte was ze verbaasd. "Dit is echt niet het niveau waar ik nu zit", dacht ze. Het inspireerde haar om verder aan de slag te gaan in de keuken. In het begin mislukten veel van de recepten die ze uitprobeerde. "Je wilt niet weten, echt veel recepten, maar ik bleef doorzetten. Ik dacht, tja het moet ooit lukken, dus ik bleef doorgaan. Als ik iets leuks vind om te doen, dan ga ik er gewoon vol voor. Ik ben stier dus ik heb doorzettingsvermogen", vertelt ze.

De jonge moeder van twee kinderen oefende jaren lang om de techniek van het bakken te beheersen. En vorig jaar schreef ze zich, na veel twijfelen, in voor de tiende editie van Heel Holland Bakt. Toen ze het nieuws kreeg dat ze mee mocht doen was paniek haar eerste reactie. "Oh jee, waar ben ik aan begonnen? Ik was zo blij, maar ook bang en angstig. Alles tegelijkertijd. Het was zo spannend. Ik was één van de tien kandidaten en ik kom op de televisie! Maar het geluk was niet compleet. Ik deelde het goede nieuws met mijn vader, mijn zussen, mijn man en mijn kinderen. Maar toch de belangrijkste persoon, mijn moeder, die wist het dus niet."

Toch was haar moeder elke aflevering op een bepaalde manier aanwezig. Ze bakte in één van de afleveringen zelfs koekjes naar een recept uit het receptenboekje dat haar moeder met de hand in het Arabisch had geschreven. "Ik neem mijn moeder altijd in mijn bakken mee, in mijn koken, in alles wat ik doe. Ze hoort erbij. Ze is een onderdeel van dit hele proces. Het is een groot gemis", aldus Zineb.

Lees ook: Nora Gharib helpt kijkers aan tiny house

De jonge vrouw werd in het programma twee keer verkozen tot meesterbakker en schopte het zelfs tot de finale, die uiteindelijk werd gewonnen door thuisbakker Mercedes. Ze kan nu terugkijken op een mooie tijd waarin ze zichzelf beter leerde kennen en erachter kwam hoe belangrijk het is om voor je dromen te vechten. "Ik heb lang niet geloofd in mijzelf en ik vind het heel mooi dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen. Als je dingen maakt, krijg je wel de goedkeuring ergens, maar soms heb je de goedkeuring van anderen niet nodig. Het moet voor jezelf goed zijn. Dan is het goed. Iedereen heeft zijn eigen mening. Ieder mens heeft een bepaald kenmerk, iets waar hij of zij goed in is en dan moet je dat benutten", zegt ze. De volgende droom van Zineb is het uitbrengen van een eigen kookboek en de creatie van een ontmoetingsplek waar ze gezellige workshops kan organiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team