Zoeken

Nora Gharib helpt kijkers aan tiny house

22 december 2022 - 13:00 - Cultuur

©

Nora Gharib verzorgt de presentatie van een nieuw VTM-programma. In ’Tiny House Battle’ gaan hobbyklussers de uitdaging aan om in amper negen dagen tijd een instapklare tiny house te ontwerpen en te bouwen, naar de smaak van een koper.

Presentatrice Nora Gharib was reeds vertrouwd met het woonconcept, maar leert het nu van dichtbij kennen. "Toen ik voor het eerst de basisconstructie zag van 27 vierkante meter, was mijn reactie: amai, dat is superklein. Tot er verder gebouwd werd. Dan besefte ik dat er echt nog veel op zo’n oppervlakte past." Twee bouwteams nemen het tijdens zes afleveringen tegen elkaar op en bouwen een volledig tiny house voor een koper in negen dagen. Die kopers hebben eigen redenen waarom ze in een tiny house willen wonen. Ze kiezen op het einde van de rit in welk project ze het liefst zouden willen wonen en eventueel willen kopen. In de laatste aflevering gaat het winnende huisje voor 25.000 euro van de hand, daarna worden de andere bouwwerken online te koop gezet.

Lees ook: Nora Gharib blikt terug op haar allereerste studio

Op de bouwplaatsen was er heel wat stress en ook een tijdslimiet. "Er zijn zeker tranen gevloeid en er is gevloekt. We hebben heel gevarieerde bouwteams. Van mensen die ervaring hebben, als loodgieter, vloerder of elektricien, maar er waren ook hobbyisten. Op dag nul komen de kopers hun ideeën en wensen uitleggen. Mijn rol is dan om ervoor te zorgen dat ze dat zo goed mogelijk doen. Al heb ik zelf ook een paar keer een spijker mogen inkloppen. Ze zullen niet allemaal even recht staan, maar de huisjes zijn veilig en staan stevig", zegt Gharib in Het Nieuwsblad.

"Als ik die tiny houses dan zag, besefte ik hoe weinig we eigenlijk nodig hebben. Twee potten en twee pannen, dat is ook genoeg. We hebben echt veel te veel spullen. Nog iets wat ik beseft heb, is dat veel mensen toch een druk leven hebben, en we allemaal nood hebben aan rust. Er is een constante stress. De ene heeft een drukke job, de ander een druk gezin, of er is net stress omdat je geen nieuw werk vindt. Alles is ook duur tegenwoordig, dus je bent voorzichtig met je geld. Dan zie je dat zo’n tiny house een voorbeeld kan zijn van wat mensen kunnen doen. Het is een eenmalige kost. Je moet er misschien geld voor lenen, maar je lening is minder groot dan als je een huis wil. Er zijn ook kopers geweest die er om die reden één willen. Ze zeggen: het leven is te druk, we willen er weg van. Slow living, dat heb ik echt ontdekt", aldus de presentatrice.

Lees ook: Nora Gharib helpt mensen in ’Blind gesprongen’ aan een baan

Toch wil Nora Gharib niet zelf in een tiny house wonen. "Met de beperkte ruimte heb ik geen probleem. Ik ben zelf vroeg alleen gaan wonen, en heb drie studio’s bewoond waar ik ongeveer vijftien vierkante meter had. Ik ben ook niet zo groot, dus ik pas overal tussen. Maar persoonlijk zou ik niet permanent in een tiny house kunnen wonen. Nu ik een kind heb, geniet ik van de ruimte. Ik hou ook van de stad en de gezelligheid van een appartement, met boven- en onderburen. Waarbij je op elkaar kan rekenen. Al zou ik niet nee zeggen tegen een tiny house als vakantiewoonst."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team