Zoeken

Hakim Ziyech openhartig over WK en relatie met zijn moeder

19 april 2023 - 11:00 - Sport

©

De Nederlands-Marokkaans stervoetballer Hakim Ziyech is spelmaker bij Chelsea en haalde een paar maanden geleden de halve finale van het WK in Qatar met de Atlas Leeuwen. Tijdens een tweedaags bezoek aan Amsterdam, vertelt hij in een openhartig gesprek met Vogue over zijn ervaring tijdens het WK en de relatie met zijn moeder.

Ziyech speelt sinds zijn vertrek bij Ajax, nu al bijna drie jaar, bij Chelsea en bereikte een indrukwekkende sportieve prestatie tijdens het WK in Qatar, maar de 30-jarige voetballer voelt zich niet helemaal op zijn gemak op de redactie van Vogue. "Dit is niet iets wat ik vaak doe, shoots en zo. Ik hou niet zo van de spotlights, mijn tijd en energie steek ik liever in andere dingen. Mijn focus ligt nu op de sport." Het leven in de schijnwerpers is duidelijk geen evidentie voor hem. "Ik hou van mijn privacy, maar dat is allemaal weg. Op elke stap die ik zet, wordt gelet. Maar zodra ik uit de spotlights ben, probeer ik gewoon lekker mijn eigen leven te leiden", aldus Ziyech.

Lees ook: Hakim Ziyech "verdrietig en verloren" bij Chelsea

Tijdens het WK in Qatar waren ook alle ogen op hem en de rest van het Marokkaans elftal gericht. Het was immers het eerste Afrikaanse elftal ooit dat zo dicht bij de finale stond. De overwinning van de Atlas Leeuwen ontketende zelfs een heuse Marokko-gekte, maar Ziyech blijft zeer nuchter. "Het is een grote mijlpaal, maar het voelt ook als een teleurstelling. We zaten bij de laatste vier. We waren zo dichtbij en dan halen we de finale net niet. Voor de buitenwereld was het: we hebben dit nog nooit bereikt en iedereen is heel blij. Maar als je op het veld staat, gaat het om een ding: winnen. En dat hebben we niet gedaan."

Ook de Marokkaanse moeders van de Atlas Leeuwen waren een grote hit op het WK in Qatar. De beelden van Marokkaanse voetballers en hun trotse en blije moeders gingen de wereld rond. "Wij hebben laten zien hoe je met ouders om moet gaan. Ik denk dat dat mensen heeft geraakt", zegt Ziyech. "Ik zag een teamgenoot die zijn moeder op haar voorhoofd kuste; dat zijn de mooiste beelden van het hele WK." De moeder van Ziyech was niet meegegaan naar Qatar. "Ze is al aardig op leeftijd, veel mensen werden ziek daar. Dat wilde ik haar niet aandoen. Ik wil haar graag nog een tijdje bij me houden", zegt hij. Maar hij denkt wel dat ze trots is op hem. "Al laat ze het niet altijd merken. Ook omdat ik haar nu niet zo veel zie. Dat was wel wennen in het begin. Toen ik bij Ajax speelde, ging ik twee, drie keer in de week langs."

Lees ook: Hakim Ziyech’s emotioneel bericht aan zijn moeder

Ziyech en zijn moeder bellen dagelijks met elkaar en hebben het dan over van alles. "Gewoon, moeder- en zoongesprekken." Daarbij vraagt ze bijvoorbeeld ook wel naar zijn trouwplannen. "Je weet hoe dat met Marokkaanse moeders gaat. Iedereen is bij ons de deur al uit." Zijn moeder wil niet dat haar zoon geld uitgeeft aan een nieuwe woning voor haar. "Mijn moeder is heel nuchter. Ze is ook gewoon gehecht aan haar huis waar ze al veertig jaar woont. Haar kinderen zijn daar geboren, haar man is er overleden". Zijn moeder wil liever dat hij anderen helpt en dat doet hij volgens teamgenoten en ontvangers van donaties vaak. "Als ik help, wil ik dat onder de radar te doen. De waarde van het helpen valt voor mij weg als het naar buitenkomt", zegt Ziyech daarover.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team