Zoeken

Acteur Walid Benmbarek runt afbouwbedrijf

27 maart 2023 - 09:00 - Cultuur

©

Naast een succesvolle loopbaan als acteur heeft de 43-jarige Walid Benmbarek als baas van een afbouwbedrijf ook nog een heel andere carrière. Hij vertelt erover in een interview met het AD.

In de Videoland-dramaserie ’Hockeyvaders’, die afgelopen week in première ging, speelt Benmbarek de rol van hockeyvader Kasim. Het is via die rol dat hij ontdekte hoe groot de sport in Nederland is. "Mijn tweelingdochters Dounya en Nayla van bijna tien voetballen, net als hun klasgenoten. Toen ik tijdens de opnamen van Hockeyvaders ontdekte hoe fantastisch hockey is, probeerde ik ze in te schrijven voor een proefles. Bleken de wachttijden eindeloos. Wist ik veel: tot mijn verbazing is de hockeywereld een bijna volledig witte, gesloten community, heel anders dan voetbal. Nou ja. Dounya turnt al op hoog niveau, Nayla kickbokst en zit op musicalles. Misschien zorgt mijn rol in Hockeyvaders in de toekomst voor wat meer diversiteit in die sport."

Lees ook: Walid Benmbarek, van bad guy in ’Mocro Maffia’ tot sweet guy in ’Marokkaanse Bruiloft’

Acteur Walid Benmbarek speelde tussen 2006 en 2007 de rol van de Turkse rechercheur Mohammed Aydin in ’Goede tijden, slechte tijden’ en is bij het grote publiek ook bekend van zijn hoofdrollen in de tv- serie ’Mocro Maffia’ en films als ’Marokkaanse bruiloft’ en ’Infiltrant’. Vanwege zijn Marokkaanse achtergrond werd hij lang vaak gevraagd voor stereotiepe rollen als bewaker of crimineel. Dat is niet het geval in Hockeyvaders. "Kasim is 45 en is door zijn huwelijk met een Nederlandse vrouw in het Gooi beland. Daar heeft hij zijn draai helemaal gevonden en is compleet verkaasd. Tot zijn vader plotseling overlijdt en hij op pijnlijke wijze wordt geconfronteerd met schuldgevoel over het feit dat hij zijn afkomst zo lang heeft genegeerd. Hij leidt een Nederlands, wit leven met bier en hockeyfeesten, maar zijn Marokkaanse familie en geloof blijken dieper in hem geworteld dan hij dacht. Dat brengt hem in een spagaat. Want bij wie hoort hij nu echt? Dat maakte de rol voor mij anders dan wat ik tot nu toe had gespeeld. En herkenbaar voor de derde, vierde generatie Marokkanen in Nederland, of Marokkaanse Nederlanders met één Nederlandse ouder."

Benmbarek voelt zich in beide landen thuis. "Ik groeide op in Amsterdam. Mijn ouders waren heel modern, maar spraken Marokkaans tegen me en hielden de Marokkaanse tradities, normen en waarden fier in stand. Als ik nu met mijn kinderen praat, heb ik de neiging op de Nederlandse taal over te stappen. Dat is niet erg, want dat is het klimaat waarin ze leven, maar ik vind het belangrijk dat ze ook Marokkaans blijven spreken om met onze familie in Marokko te kunnen communiceren. Die roots zijn een verrijking. De normen en waarden van de Arabische en islamitische cultuur, zoals bidden, vasten en het helpen van minderbedeelden, spreken me enorm aan. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen die meekrijgen."

De acteur studeerde aanvankelijk vliegtuigbouwkunde, maar besloot om samen met zijn vader bij een afbouwbedrijf te werken. "’Je hoeft me niets te betalen, ik wil gewoon het vak leren’, zei ik tegen onze baas. Die baas is nu mijn compagnon en een vriend die ik beschouw als familie", aldus Walid Benmbarek. Nadat hij deelnam aan een casting mocht hij regelmatig tekenen voor een rol. "In 2006 speelde ik in Goede Tijden Slechte Tijden. Werkte ik eerst wanden en plafonds af voor een bouwbedrijf om de hoek bij de studio, friste me op in het toilet, en dook de set op."

Lees ook: Walid Benmbarek speelt hoofdrol in Videolandserie Hockeyvaders

Maar op een bepaald moment vond hij acteren niet meer zo leuk. "Door de stereotiepe rollen voelde ik me eerder een edelfigurant dan dat ik werd uitgedaagd. Dus toen ik in 2009 de kans kreeg me in te kopen bij het bedrijf waar mijn vader werkte, kwam die als geroepen." In 2013 kreeg hij een hoofdrol in de film ’Infiltrant’, samen met zijn vriend en acteur Nasrdin Dchar. "Pas toen in 2017 de film Broeders voorbijkwam, waarvoor ik een Gouden Kalf-nominatie als Beste Acteur ontving, kwam mijn acteerwerk echt van de grond. Ik speelde met acteur Achmed Akkabi, die bezig was om de serie Mocro Maffia voor te bereiden, en de rol van Adil voor mij had bedacht. De rest is geschiedenis." Hij is sindsdien zeer kieskeurig in de rollen die hij aanvaardt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team