25 december 2023 - 18:00 - Economie
De prijzen van grote winkelketens zoals Zara en Bershka in Marokko zijn vaak aanzienlijk hoger dan in Europa, wat regelmatig tot discussie leidt.
Het is niet ongebruikelijk dat kledingstukken in Marokkaanse filialen van deze winkels 50 tot 70% duurder zijn dan in sommige Europese landen. Zo kost een jas van Zara die in Spanje voor ongeveer 150 euro wordt verkocht, in Marokko 2000 dirham, en zijn schoenen van Bershka die in Europa 70 euro kosten, in Marokko te koop voor 900 dirham.
Lees ook: Zara-jurk dubbel zo duur in Marokko
Deskundigen in de sector wijzen op meerdere redenen voor deze prijsverschillen, waarbij extra kosten zoals transport, valutaconversie, hoge huurprijzen en vooral een ongunstig belastingbeleid de belangrijkste factoren zijn. De importrechten zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, wat directe invloed heeft op de uiteindelijke prijs voor de consument. Een geplande herziening in de begrotingswet van 2024 zou deze fiscale druk echter kunnen verlichten.
"Sinds 2012 waren de importrechten voor franchisenemingen 25%. Maar om merken aan te moedigen lokaal in te kopen, besloot de regering de rechten eerst te verhogen naar 30% en vervolgens naar 40% in 2020. Veel franchises kozen ervoor deze belasting direct door te berekenen aan de consument, wat leidde tot een daling van de verkoop. De begrotingdwet van 2024 zal deze rechten verlagen van 40% naar 30%", aldus het rapport.
Lees ook: Baas Zara buit Marokkaanse arbeidsters uit
Volgens de regering is dit prijsverschil bedoeld om lokale producenten te bevoordelen, maar deze uitleg wordt genuanceerd door sectorprofessionals. Karim Tazi, oprichter van de Marwa-kledingwinkels, legt uit dat merken zich richten op verschillende segmenten van de markt, van luxe tot massamarkt. De prijspositionering van luxe merken, en dus de uiteindelijke verkoopprijs aan consumenten, is een weerspiegeling van deze positionering.
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Marokko kiest voor nieuw belastingstelsel
Royal Air Maroc floreert, Air Algérie blijft achter
Chinese auto-invasie in Marokko baart zorgen
Marokko’s kostelijke strijd om oogsten te redden
Russische diesel via Marokko naar Spanje gesmokkeld
Slim belasting besparen op je woning in Marokko
Emirates werft massaal cabinepersoneel in Marokko
Hollands groen verovert Marokko!