18 mei 2023 - 10:00 - Wereld
Het merk Zara van Amancio Ortega hanteert verschillende prijzen voor zijn producten op verschillende markten. Deze verschillen kunnen oplopen tot wel 35 euro. Zo kost een spijkerjurk van Zara in Marokko twee keer zoveel als in Spanje.
De website 20minutos vergeleek de prijzen van een denim jurk uit de nieuwe collectie van Zara in 20 landen. De jurk blijkt in Koeweit en Saoedi-Arabië te worden verkocht voor respectievelijk 74,76 euro en 72,88 euro, bijna het dubbele van de prijs in Spanje waar het 39,95 euro kost. Dezelfde jurk wordt verkocht voor 67,68 euro in Mexico en meer dan 63 euro in Marokko, Vietnam, de Verenigde Staten en Ecuador.
Lees ook: Zara’s nieuwe zomercollectie in straten Marrakech (foto’s)
In Europa kost een denim kledingstuk gemiddeld 49,95 euro. Toch wordt dezelfde jurk in IJsland gekocht voor bijna 60 euro, een stijging van 20% ten opzichte van de normale prijs. Net als in Spanje wordt de bewuste jurk in Portugal en Griekenland verkocht voor 39,95 euro, de goedkoopste prijs in Europa. In Andorra is de prijs echter nog scherper (39 euro), als gevolg van het btw-tarief dat 21% in bedraagt Spanje, tegenover slechts 4,5% in de Europese microstaat.
Lees ook: Marokkaanse invloeden in Mango’s nieuwe collectie (foto’s)
Naast de btw is ook de afstand tussen het land van oorsprong en het land van invoer een oorzaak van het prijsverschil. Hoe groter de afstand, hoe hoger de transportkosten. Ten slotte wordt er nog rekening gehouden met de koopkracht (inkomen per hoofd van de bevolking, minimumloon, kosten van levensonderhoud en levenskwaliteit) van de lokale bevolking voor de prijsbepaling van een product op een markt.
Jalal O. tóch vervolgd voor drie doden explosie Rotterdam
Taxi duurder in Tanger: minimumtarief omhoog
Arts in Marokko vermoord, lichaam in tuin gevonden
Crash bij Nador: drie voertuigen total loss, meerdere gewonden
De comeback van Hakim Ziyech: Europese topclubs willen hem
Advocate ontvangt uitkering in België, maar werkt en woont in Marokko
Jalal O. tóch vervolgd voor drie doden explosie Rotterdam
Advocate ontvangt uitkering in België, maar werkt en woont in Marokko
Man die opriep tot "jacht" op Marokkanen opgepakt
VS eist toegang tot Instagram Marokkaanse studenten
Algerijnse boycot Afrika Cup in Marokko: "vergiftigde broodjes" en "aids-injecties"
Horrorzaak: ouders wilden zoon in Marokko offeren
Arrestatie om dragen Marokkaanse fez in Turkije
Nieuwe klap voor Algerije in Sahara-kwestie