Zoeken

Zain-reclame met kleine Rayan veroorzaakt controverse (video)

10 april 2022 - 20:20 - Cultuur

©

Traditiegetrouw heeft Zain, de in Koeweit gevestigde telecommunicatiegigant, zijn reclame tijdens de maand Ramadan uitgezonden. Probleem daarbij is dat de advertentie gedeeltelijk is gebaseerd op het verhaal van Rayan, het 5-jarig Marokkaans jongetje dat stierf nadat hij 5 dagen vast had gezeten in een put met een diameter van 45 cm. Dit heeft veel commentaar uitgelokt.

In de video van Zain is de beroemde Libanese actrice en voormalig Miss Libanon, Nadine Nassib Njeim, te zien. Ze beschrijft verschillende wereldgebeurtenissen zoals de explosie in de haven van Beiroet in augustus 2020, waarbij haar huis werd verwoest en zij verwondingen aan het gezicht opliep. De video toont ook soldaten die ten strijde trekken en afscheid nemen van hun familie en geeft aandacht aan pesterijen tussen kinderen, racisme en vluchtelingen.

Lees ook: Hasseltse school schrijft brief aan ouders Rayan

Maar de reclame zet ook het verhaal van Rayan in, die op 1 februari 2022 per ongeluk in een smalle, droge put van 32 meter diep viel, in de buurt van het ouderlijk huis in het dorp Ighrane, in de provincie Chefchaouen. Na vijf dagen van aangehouden inspanningen, slaagden de reddingswerkers erin om een parallelle put te graven en vervolgens een horizontale tunnel te boren om de jongen te redden, maar helaas overleefde Rayan het incident niet.

Lees ook: Schiedamse Aya bouwt waterput in naam van Rayan

Dit deel van de video leidt tot gemengde reacties op sociale media. Sommige mensen hebben kritiek op het feit dat Zain het verhaal van de kleine Rayan in de advertentie heeft verwerkt. Ze vragen zich af welke gevoelens dit bij de ouders van het kind zou kunnen losmaken. Anderen daarentegen prijzen het werk van Zain, dat ze als een groot gebaar beschouwen. Volgens hen zal Rayan hierdoor altijd in de gedachten blijven van het hele Midden-Oosten en zal hij nooit worden vergeten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team