Zoeken

Fake foto van redding Rayan gaat viraal op sociale media

11 februari 2022 - 19:00 - Marokko

©

Op een foto die op 5 februari op de sociale media viraal is gegaan, is de reddingsactie van een jongen te zien met het bijschrift dat Rayan, die op 1 februari in een put viel in Chefchaouen en afgelopen zaterdag overleed, er levend werd uitgehaald. In feite is dit een foto uit 2018 van de redding van een ander kind in Syrië.

Op sociale media is de foto honderden keren gedeeld. "Na vier dagen, werd de vijf jaar oude Ryan gered. Het jongetje was in een put van meer dan 30 meter diep gevallen. Reddingswerkers slaagden erin een parallel gat te graven. Hij leeft nog en wordt behandeld in een medisch vliegtuig", staat bij de afbeelding.

Lees ook: Vreemde gelijkenis tussen aflevering The Simpsons en redding Rayan

Dit is echter niet het geval geweest. De vijfjarige Rayan Oram viel per ongeluk in een 32 meter diepe, smalle en droge schacht in de buurt van zijn woning in Ighrane, in de provincie Chefchaouen, in het noorden van Marokko. Na een complexe reddingsoperatie van vijf dagen waarbij reddingswerkers, uit angst voor een aardverschuiving, een opening parallel aan de schacht hadden gemaakt en een horizontale doorgang hadden gecreëerd, kon op zaterdag het stoffelijk overschot van het kind uit de schacht worden gehaald. Op 7 februari werd de jongen op een begraafplaats in de buurt van zijn dorp Ighrane begraven.

Lees ook: Dood Rayan: Marokko gaat strijd aan met illegale putten

De foto op sociale media werd in werkelijkheid al bijna drie jaar geleden gepubliceerd door mensenrechtenorganisaties in Syrië. Het kind op de foto is een Syrische jongen, niet de kleine Rayan.

Bladna.nl