Zoeken

VS vraagt naamsverandering Negev-top

18 mei 2023 - 18:00 - Wereld

©

De Verenigde Staten hebben naar verluidt gevraagd om de naam van de Negev-top te veranderen. De wijziging zou gewenst zijn door de Arabische landen die deel uitmaken van de groep landen die de Abraham-akkoorden hebben ondertekend, namelijk Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein.

De Israëlische televisiezender Channel 13 meldt dat de Verenigde Staten dit verzoek van de Arabische landen van de Negev-top onder de aandacht hebben gebracht van de Israëlische autoriteiten. Deze zouden positief staan tegenover het verzoek. De top zou dan een neutralere naam kunnen krijgen, die niet expliciet verwijst naar Israëlisch grondgebied.

Lees ook: Negev-top in Marokko uitgesteld door escalatie Israëlisch-Palestijns conflict

De eerste Negev-top vond plaats in 2022 en bracht voor het eerst de ministers van Buitenlandse Zaken samen van Israël, de Verenigde Staten, Marokko, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. De bijeenkomst resulteerde in de oprichting van zes werkgroepen op verschillende samenwerkingsgebieden, om het beleid in de regio te versterken.

Lees ook: Dakhla gastheer voor volgende Negev-top

Jordanië was ook uitgenodigd om deel te nemen aan deze top, maar sloeg het aanbod af, waarschijnlijk vanwege de naam van de Negev. De bereidheid van Israël om de naam van de top te veranderen wordt gezien als een poging om Jordanië te overtuigen om deel te nemen aan de volgende editie.

Bladna.nl