Zoeken

Marokkaanse Sahara: Israël chanteert Marokko

5 juli 2023 - 12:30 - Wereld

©

Israël conditioneert de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara op het houden van de tweede Negev Top in Marokko, die al meerdere keren is uitgesteld vanwege Israëlisch-Palestijnse spanningen.

"We werken momenteel aan deze kwestie en ons plan is om een definitieve beslissing te nemen tijdens het Negev Forum," meldt Eli Cohen, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, in een verklaring aan de pers. De bewindsman hoopt dat deze top eindelijk in Marokko zal plaatsvinden in september of oktober.

Lees ook: Marokko annuleert Negev Top in reactie op Israëlische expansie

De top stond oorspronkelijk gepland voor juni na herhaaldelijke te zijn uitgesteld. De tweede Negev Top moet de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël, Marokko, de andere Arabische landen die de Abraham-akkoorden ondertekenden, en de Verenigde Staten bijeen brengen. Marokko heeft deze bijeenkomst uitgesteld als reactie op het Israëlische beleid ten aanzien van Palestina.

Lees ook: Situatie in Palestina bemoeilijkt betrekkingen Marokko Israël

Marokko en Israël hebben hun betrekkingen in december 2020 genormaliseerd in het kader van de Abraham-akkoorden, onder auspiciën van de Verenigde Staten onder Donald Trump, die in ruil de soevereiniteit van Marokko over de Sahara hebben erkend. Volgens diplomatieke bronnen zou Rabat bereid zijn om een ambassade te openen in Tel Aviv, in ruil voor de erkenning door Israël van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team