Zoeken

Situatie in Palestina bemoeilijkt betrekkingen Marokko Israël

14 april 2023 - 20:30 - Wereld

©

De nieuwe escalatie van het geweld in Palestina zorgt voor spanningen tussen Marokko en Israël. De twee landen normaliseerden hun betrekkingen in 2020 in het kader van de Abraham Akkoorden, bemiddeld door de Verenigde Staten.

De staten die de Abraham-akkoorden ondertekenden hielden in maart 2022 een eerste top in de Negev-woestijn in Israël, in aanwezigheid van de Verenigde Staten. De tweede top zou in maart 2023 moeten plaatsvinden "in een andere woestijn", kondigde Marokkaans minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken aan, verwijzend naar de Sahara. Maar de topbijeenkomst heeft tot nu toe nog steeds niet plaatsgevonden en er is ook geen datum aangekondigd. Volgens de Israëlische pers zal de vergadering niet in Marokko maar in de Verenigde Staten worden gehouden.

Lees ook: Normalisatie Marokko-Israël "is een militaire alliantie geworden"

De reden voor de wijziging houdt verband met het onbehagen van Rabat over de escalatie van het geweld in de Palestijnse gebieden, zo begrijpt La Nación. De krant geeft aan dat er dit jaar in het conflict al meer dan honderd doden zijn gevallen. Dat is het hoogste aantal sinds 2000. De situatie baart ook de andere landen die de Abraham-akkoorden hebben ondertekend zorgen en ontneemt Saoedi-Arabië de mogelijkheid om zich bij de groep aan te sluiten. Bovendien ging Washington niet akkoord met de optie om de tweede top in Dakhla in de Sahara te houden.

Ook de interne situatie in Israël, met talrijke anti-regeringsdemonstraties, bemoeilijkt het houden van de top. Het zet de betrekkingen tussen Marokko en Israël onder druk, die sinds 2020 hun bilaterale samenwerking met name op militair gebied sterk hebben versterkt. "De situatie in de Palestijnse gebieden zal de samenwerking tussen Marokko en Israël, die van strategisch belang is voor Rabat, niet stoppen maar wel minder openbaar maken", aldus politicoloog en Maghreb-kenner Khadija Mohsen-Finan.

Lees ook: Koning Mohammed VI tikt PJD op de vingers na kritiek op normalisatie Israël

De deskundige zegt dat de twee landen in het verleden, ondanks het verbreken van hun betrekkingen in 2000, hun samenwerking op het gebied van inlichtingen en veiligheid ook hebben behouden. Voorlopig opende echter geen van beide landen een ambassade in de hoofdstad van de ander zoals gepland was. Volgens de Marokkaanse pers wil Rabat dat Israël de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara uitdrukkelijk erkent. Bovendien keurt slechts 31% van de Marokkanen de hervatting van de betrekkingen met Israël goed. Pro-Palestijnse demonstraties worden regelmatig gehouden in het koninkrijk.

Bladna.nl