Zoeken

Marokko bewapent zich, Spanje maakt zich zorgen

2 augustus 2023 - 21:00 - Wereld

©

Spanje maakt zich zorgen over de snelle herbewapening van Marokko. De afgelopen jaren heeft het koninkrijk van zijn bevoorrechte partners, de Verenigde Staten en Israël, langeafstandsraketten en verdedigingssystemen verworven die in staat zijn om Spaanse steden zoals Sevilla, Cadiz en Malaga te bereiken.

Met de PULS-raketlanceerder die is gekocht van het Israëlische bedrijf Elbit Systems, met een bereik van 300 kilometer, of de Amerikaanse HIMARS, kan Marokko gemakkelijk steden zoals Sevilla, Cadiz, Malaga en zelfs Cordoba, Almeria en Granada bereiken, meldt El Correo, eraan toevoegend dat ook de militaire bases van de NAVO in Andalusië bedreigd worden.

Lees ook: Marokkaans-Israëlische militaire samenwerking baart Spanje zorgen

De militaire samenwerking tussen Marokko en Israël is versterkt sinds de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen in december 2020, onder auspiciën van de Verenigde Staten, als onderdeel van de Abraham-akkoorden. Israëlische soldaten namen dit jaar ook voor het eerst deel aan de militaire oefeningen "African Lion", die mede georganiseerd worden door de Marokkaanse en Amerikaanse legers.

Lees ook: Spanje stuurt leger naar Melilla

Marokko onderhoudt uitstekende betrekkingen met de Verenigde Staten, die in 2020 de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkenden. Israël heeft onlangs het voorbeeld van de Verenigde Staten gevolgd en ook de soevereiniteit van het koninkrijk over dit gebied erkend. Daarnaast blijft Marokko aanspraak maken op Sebta en Melilla, de Spaanse eilanden en rotsen en de Canarische Eilanden.

Bladna.nl