Zoeken

VK annuleert vertoning Britse film over profeet Mohammed

13 juni 2022 - 16:25 - Wereld

©

In het Verenigd Koninkrijk zorgde de vertoning van een film over de profeet Mohammed voor demonstraties van moslims voor de bioscopen. Een Britse televisiezender heeft de komende uitzendingen van de film ook moeten annuleren.

De vertoningen van "The Lady of Heaven", een speelfilm over de dochter van de Profeet Mohammed, vielen niet in goede aarde bij moslims. Zij demonstreerden hun woede voor de bioscopen van de Britse keten Cineworld in Sheffield, Birmingham en Bolton, meldt The Guardian. In een petitie noemden bijna 120.000 mensen de film "godslasterlijk, respectloos en racistisch" en eisten de verwijdering ervan. De film "werpt zich op als de eerste die de figuur van Fatima Zahra, de dochter van de Profeet Mohammed en echtgenote van Ali, de eerste sjiitische imam, behandelt en die het ’gezicht’ van de Profeet Mohammad op het scherm brengt".

Lees ook: Cannes: "Le bleu du Caftan" van Maryam Touzani in voorvertoning

Als gevolg van de protesten werd Cineworld gedwongen de film uit zijn programma te halen. "Vanwege recente incidenten in verband met vertoningen van The Lady of Heaven, hebben we besloten toekomstige vertoningen van de film te annuleren om de veiligheid van ons personeel en onze klanten te waarborgen," zei een woordvoerder van Cineworld. In een video op sociale media is te zien hoe de manager van een bioscoop in Sheffield de annulering van de film aankondigt aan enkele tientallen moslimbetogers, die het besluit toejuichen door "Allah Akbar" te roepen.

Lees ook: VN spreekt zich uit over cartoons profeet Mohammed

De producent van de film, Malik Shlibak, betreurde de afgelasting. "Bioscopen moeten hun recht verdedigen om de films te vertonen die mensen willen zien, in plaats van te zwichten voor druk," verklaarde hij. The Lady of Heaven is geschreven door de Australische regisseur Eli King, een Britse scenarioschrijver en Yasser Al Habib, een sjiitische geestelijke uit Koeweit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team