Zoeken

Minderjarige Marokkaanse migrant speelt hoofdrol in Spaanse korte film

8 september 2022 - 08:00 - Wereld

©

Hassan El Boujaddaini, een voormalige minderjarige migrant, speelt de hoofdrol in de Spaanse korte film "Todo va bien". De film brengt de realiteit in beeld van het leven van minderjarige migranten in Spanje en met name van de moeilijkheden waarmee ze worden geconfronteerd, vanaf het moment dat ze meerderjarig worden en de centra voor minderjarigen moeten verlaten.

De korte film is geregisseerd door Adrián Ordóñez en het script is van Sergio Rubio, die dit jaar een prijs won op het filmfestival van Malaga. De film belicht de moeilijke situatie van minderjarige migranten in Spanje, aldus La Opinion de Malaga. Hassan El Boujaddaini, een Marokkaan die als minderjarige illegaal in Spanje aankwam, speelt de hoofdrol in de film, waarin ook Osama Orjienal een rol speelt, een andere minderjarige migrant.

Lees ook: Marokkanen slachtoffer arbeidsuitbuiting in Spanje

In 2018 verliet Hassan Marokko op 16-jarige leeftijd, in een zoektocht naar een betere toekomst. Vier jaar nadat hij in Spanje aankwam en twee jaar nadat het centrum voor minderjarigen van Melilla moest verlaten omdat hij meerderjarig werd, reciteert hij voor een crew van ruim dertig mensen een tekst die hij uit het hoofd heeft geleerd. Toen hij uit Marokko vertrok dacht hij aan veel toekomstperspectieven maar niet aan het beroep van acteur.

"Ik heb er voor gekozen om wekenlang te repeteren met mentoren in plaats van te werken met professionele acteurs. Ik wil de korte film het gevoel geven van een documentaire. Ik wil een sterke boodschap overbrengen", verklaart regisseur, Adrián Ordóñez. Die boodschap betreft de verschrikkelijke situatie van minderjarige migranten in Spanje "vanwege hun kleur, hun ras en hun religie", voegt hij eraan toe, hopend dat de film de jongeren kan helpen "hun weg te vinden".

Lees ook: Successtory Hamza voorbeeld voor jonge migranten Spanje

Met de medewerking van twee NGO’s, Málaga Acoge en CIC Batá de Córdoba, heeft de filmploeg een casting-sessie gehouden om Hassan en Osama te selecteren uit meer dan dertig jonge migranten. Het was niet gemakkelijk om de jongens te overtuigen om deel te nemen aan het project. "Zodra ze een baan vinden, zeggen ze: ’Het spijt me, maar ik moet werken’," vertelt de regisseur. Hij hoopt dat de film zal helpen om de kijk van het publiek op ex-minderjarige migranten te veranderen en vooroordelen te bestrijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team