Zoeken

PJD eist verbod op Marokkaanse film over homoseksualiteit

19 juni 2023 - 11:00 - Cultuur

©

De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) heeft de vertoning veroordeeld van de film "Le Bleu du Caftan", waarin homoseksualiteit centraal staat, in Marokkaanse bioscopen. De partij vindt de film strijdig met de "religieuze, nationale en morele waarden van de Marokkaanse moslimbevolking".

"Het Secretariaat-Generaal hekelt de toestemming voor het vertonen van een film waarin homoseksualiteit wordt gepromoot in de Marokkaanse bioscopen, wat een ernstige schending is van de religieuze, nationale en morele waarden van de Marokkaanse moslimbevolking", aldus de islamistische partij in een vrijdag gepubliceerde verklaring.

Lees ook: Cannes: "Le bleu du Caftan" van Maryam Touzani in voorvertoning

De regisseur van de film, Maryam Touzani, haar echtgenoot Nabil Ayouch, die de film ook produceerde en een aantal persoonlijkheden, waaronder André Azoulay, de senior adviseur van Koning Mohammed VI, namen deel aan de voorvertoning van de film, die op 4 juni plaatsvond in de Cinéma Atlas in Rabat.

Het centrale thema van de film "Le Bleu du caftan" is homoseksualiteit en dat is een controversieel onderwerp in het koninkrijk. De film vertelt het verhaal van Halim die getrouwd is met Mina, maar uiteindelijk zijn homoseksualiteit aanvaard, nadat de jonge leerling Youssef komt werken in de traditionele kaftanwinkel van het koppel in de oude medina van Salé.

Lees ook: Kus Nabil Ayouch en Maryam Touzani zet internet in vuur en vlam (video)

"Le Bleu du caftan" heeft al verschillende internationale prijzen gewonnen, waaronder de International Critics’ Prize op de 75ᵉ editie van het Cannes Film Festival. De PJD-partij roept de Marokkaanse autoriteiten op om de vertoning ervan te verbieden, verwijzend naar de wetgeving van mei 2015 die werd aangehaald om de vertoning van de film "Much Loved" van Nabil Ayouch te verbieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team