Zoeken

Controverse over straat vernoemd naar vrouw profeet Mohammed in Frankrijk

21 september 2022 - 22:00 - Wereld

©

In het Franse Stains, in Seine-Saint-Denis, heerst onvrede over een straat dat is vernoemd naar de vrouw van de profeet Mohammed. Het naambordje van de Rue de Pontoise werd begin deze maand aangepast.

Op initiatief van vrouwen uit Stains werd de straat vernoemd naar Khadija Bint Khuwaylid, de eerste vrouw van Profeet Mohammed. Dit gebeurde toen verschillende straten in de Parijse gemeente symbolisch werden hernoemd naar inspirerende vrouwen. Het project werd gefinancierd door de sociale huisvestingsmaatschappij CDC Habitat in samenwerking met het sociaal centrum Maroc Avenir. Het initiatief leidde tot een felle controverse.

Lees ook: Frankrijk: ophef door muurschildering van gesluierde vrouw

Op internet roept de gedenkplaat veel reacties op. "In Stains is een straat symbolisch vernoemd naar de vrouw van de profeet Mohammed: We wachten op de secularisten," twitterde een internetgebruiker. "De gemeente Stains hernoemt "symbolisch" een straat. Gelukkig kwam het niet op het domme idee om de straat ’Rue de l’archange Saint-Michel’ te noemen," antwoordde iemand anders.

Lees ook: Ontzetting in Parijs na beschadiging muurschildering ter ere van politieagent Ahmed Merabet

De gemeente probeert de gemoederen te sussen met een verklaring. "De straat is niet hernoemd, het bord bestaat nog steeds. Het is een tijdelijk project dat niet bedoeld is om permanent te zijn", aldus de gemeente. De borden werden pas ontdekt "op de dag dat ze werden geplaatst". Bovendien nam de stad niet deel aan het project.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team