Zoeken

Visumbeperkingen: bootverkeer Tanger Med-Algeciras geblokkeerd?

22 november 2021 - 16:01 - Economie

©

Een vereniging van truckers in het internationale wegvervoer (TIR) dreigt het goederenverkeer via de havens van Tanger Med en Algeciras gedurende 72 uur te blokkeren. Zij heeft haar leden opgeroepen om hun activiteiten te schorsen uit protest tegen de Franse en Spaanse visumbeperkingen.

De Marokkaanse vereniging van nationaal en internationaal vervoer en logistiek (AMTNIL) veroordeelt de visumbeperkingen die door de Franse en Spaanse consulaten aan Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs zijn opgelegd. "Franse en Spaanse consulaire diensten hebben nu reeds een jaar lang een andere houding ten opzichte van Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs. Meer dan 400 chauffeurs krijgen om ongegronde redenen geen visum van Franse en Spaanse consulaten, terwijl de meerderheid onder hen meer dan 10 jaar ervaring heeft en al verschillende keren een visum heeft verkregen," zegt Said El Chrif, voorzitter van AMTNIL aan Le360.

Lees ook: Nederlandse markt gesloten voor Marokkaanse truckers

Om tegen deze situatie te protesteren, nodigt AMTNIL Marokkaanse truckers uit voor een demonstratie aan de ingang van Tanger Med en de haven van Algeciras. Volgens de voorzitter van de AMTNIL zal deze actie enorme financiële verliezen veroorzaken voor de scheepvaartmaatschappijen die de dienst Tanger-Med-Algeciras verzorgen, voor Franse en Marokkaanse autofabrikanten en voor buitenlandse exploitanten.

Lees ook: Tanger Med: inklaringsformaliteiten online

El Chrif betreurt dit, maar denkt dat het de enige manier is om de aandacht van de beleidsmakers te vestigen op de "onhoudbare situatie" van bedrijven die door de visumbeperkingen worden getroffen. "Als Marokkaanse chauffeurs geen visum krijgen, worden bilaterale overeenkomsten met Frankrijk en Spanje en met name de TIR-overeenkomst, nietig en dienen zij enkel de belangen van de buitenlandse vlag," merkt Said El Chrif op. Hij voegt eraan toe dat "de situatie onhoudbaar begint te worden. Honderden vrachtwagens staan nu stil, terwijl de bedrijven hun lopende uitgaven moeten blijven dekken, waaronder de salarissen van chauffeurs zonder visum en leasebetalingen aan financieringsmaatschappijen.

Lees ook: Tanger Med streeft top 20 op wereldniveau

De vereniging was van plan het scheepvaartverkeer tussen Marokko en Spanje in de periode van 21 tot 23 november te verstoren. Maar "na vergaderingen in Tanger op 17 november en in Agadir op 19 november, en na heel wat discussies, is besloten om dit uit te stellen". De organisatie wil het voorbeeld te volgen van Spaanse vervoerders die van plan zijn om op 21, 22 en 23 december te staken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team