Zoeken

Uitbreiding Tanger Med bedreigt Spaanse havens

22 januari 2024 - 10:00 - Economie

©

De uitbreiding van de haven Tanger Med zorgt voor toenemende bezorgdheid bij de Spaanse havens van Algeciras en Valencia. Deze havens hebben nieuwe investeringen ontvangen om de concurrentie met de Marokkaanse haven aan te gaan.

Ondanks deze investeringen blijven de havens van Valencia en Algeciras achter in capaciteit vergeleken met Tanger Med, dat zijn uitbreiding in de Straat van Gibraltar voortzet. "De Europese Unie heeft de ontwikkeling van de haven Tanger Med en havens in Egypte gefinancierd, die nu concurrerender zijn dan Algeciras dankzij het ETS-systeem," bekritiseert José Manuel Tejedor, voorzitter van Comport.

Lees ook: Tanger Med lanceert ambitieus uitbreidingsplan

De Spaanse regering heeft op 19 december de aanbesteding goedgekeurd voor de uitbreiding van de haven van Valencia, met een budget van meer dan 1,6 miljard euro, om de concurrentie aan te gaan met de haven Tanger Med. De aanbesteding omvat de bouw van de containerterminal van de noordterminal in de haven van Valencia, geschat op 656,7 miljoen euro.

Terminal Investment Limited (TIL), een dochteronderneming van de MSC-groep, zal de bouwwerkzaamheden uitvoeren en deze terminal met een capaciteit van 5 miljoen TEU containers exploiteren. Met deze toevoeging, die de grootste terminal van Spanje zal worden, zal de haven van Valencia een capaciteit hebben die vergelijkbaar is met die van de haven van Algeciras.

Lees ook: Tanger Med verplettert Spaanse havens

"Algeciras heeft een probleem en dat is het gebrek aan ruimte om uit te breiden... Als Valencia groeit, zal het uiteindelijk een deel van de markt overnemen," analyseert Juan Ureta, voorzitter van Propeller Club Algeciras.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team