Zoeken

Blokkade goederenverkeer tussen Algeciras en Marokko

8 januari 2023 - 11:00 - Economie

©

De internationale handel van Spanje en de betrekkingen met Marokko komen in gevaar doordat het verkeer van goederen in de haven van Algeciras wordt geblokkeerd als gevolg van nieuwe procedures en een gebrek aan personeel bij de inspectiediensten.

Door de nieuwe hervormingen loopt de verscheping van goederen vanuit de haven van Algeciras meer dan 72 uur vertraging op. Volgens insiders zitten meer dan 700 vrachtwagens vast in de haven. Karima Benyaich, ambassadeur van Marokko in Spanje, wil de situatie onder de aandacht brengen van de Spaanse ministeries van Volksgezondheid en Territoriaal Beleid, zodat een werkbare oplossing kan worden gevonden, meldt Diario El Canal.

Lees ook: Spaanse havens breiden hun handelsbetrekkingen met Marokko uit

Manuel Cózar, voorzitter van Ateia Algeciras OLT, die de door de situatie getroffen importeurs, exporteurs en leden van de toeleveringsketen vertegenwoordigt, had het directoraat-generaal Gezondheid gevraagd een oplossing te vinden om de "ernstige economische schade" voor de getroffenen te beperken. De dienst deelde de "bezorgdheid" en verzekerde dat maatregelen zouden worden genomen om "de controleprocedures aan te passen zodat een hervatting van het goederenverkeer mogelijk wordt".

Het plan voor gezondheidstoezicht in Algeciras moest intussen worden stopgezet en personeel voor de routinetaken worden herschikt. Het ministerie van Territoriaal Beleid werd ook verzocht de grensovergang van Algeciras uit te rusten met inspecteurs van andere diensten om de controleactiviteiten te versnellen.

Lees ook: Tanger Med verplettert haven Algeciras

Momenteel blijft de status quo behouden. De vertegenwoordigers van de sector zijn van plan besprekingen te beginnen met het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Territoriaal Beleid en het ministerie van Handel. Ook de havenautoriteit van Algeciras en alle betrokken partijen willen tot een snelle oplossing komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team