Zoeken

Venetië heeft haar eigen moskee

15 juni 2022 - 15:40 - Wereld

©

De Italiaanse stad Venetië heeft nu haar eigen moskee, die onderdak biedt aan duizenden moslims die in het stadsgebied wonen. Dit is een primeur.

Moslims in Venetië hoeven niet meer op zoek te gaan naar een plek waar ze samen kunnen bidden. Ze hebben nu hun eigen moskee, een gebouw dat ze kochten met zakat-inkomsten, meldt SaphirNews. "Ik hoop dat voortaan toeristen uit de hele wereld die Venetië bezoeken, niet alleen een postkaart van de stad meenemen, maar tevens van deze moskee, de Moskee van Venetië," aldus Yassine Lafram, voorzitter van de Unie van Islamitische Gemeenschappen in Italië (UCOII). Hij zegt "trots te zijn op deze plek, die een bewijs is van onze verdere integratie”.

Lees ook: As-Soennah Moskee in Assen vindt geen gebedsruimte

De moskee in Venetië is open voor ieder. "Deze moskee is gevestigd in een multiculturele stad die elke dag wordt bezocht door bezoekers uit de hele wereld. Het wordt een melting pot van diverse activiteiten waarbij iedereen welkom is. Vanaf nu zal deze plek voor eenieder openstaan, te beginnen met de plaatselijke bevolking," aldus Sadmir Aliovsky, voorzitter van de moslimgemeenschap in Venetië. "Wij zullen elk project, onderzoek of studie in verband met de islamitische beschaving met belangstelling ontvangen. Venetië verdient het".

Lees ook: Erkenning Antwerpse moskee De Koepel ingetrokken

De voormalige kerk van de Heilige Maria van Barmhartigheid was in 2015 omgebouwd tot een moskee door de IJslands-Zwitserse kunstenaar Christoph Büchel, die er het officiële IJslandse paviljoen op de Biënnale van Venetië had ontworpen. Hij had de plaats versierd met kalligrafieën van koranverzen om een echte moskee te scheppen, die werd ingehuldigd met een moslimgebed dat door een imam werd opgedragen. Maar deze enige moskee in de stad, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, werd gesloten omdat zij het "verbod om het interieur van de voormalige kerk te gebruiken voor andere doeleinden dan een tentoonstelling tijdens de openingsuren voor het publiek" en het "verbod om het paviljoen te gebruiken als een plaats voor erediensten" had overtreden.

Bladna.nl