Zoeken

Haagse moskee wilde meewerken aan "zawaj al mout’âa"

26 mei 2022 - 11:00 - Wereld

©

In Den Haag zou een moskee bereid geweest zijn om zogenoemde ’plezierhuwelijken’ te sluiten. Dat is een huwelijk dat niet officieel geregistreerd wordt en waarbij vrouwen voor korte tijd worden uitgehuwelijkt voor seks en geld.

Bij "zawaj al mout’âa" of een plezierhuwelijk, bepaalt het koppel zelf de duur van de verbintenis, dat kan uren, maanden of langer zijn. Uit een Zweedse documentaire van onderzoeksprogramma Uppdrag Granskning, blijkt nu dat een Haagse moskee hieraan wilde meewerken. De aflevering gaat met name over Zweedse moskeeën die dit op grote schaal praktiseren. Vrouwen zouden bijvoorbeeld door geldnood, gedwongen worden om mee te doen aan deze vorm van prostitutie, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Gearrangeerd huwelijk in Marokko eindigt in verkrachting in Spanje

De documentaire laat zien hoe de imam van een plaatselijke moskee in Zweden de boel initieerde. Een vrouw die haar verhaal anoniem doet in het programma, vertelt dat ze naar de moskee stapte om over haar financiële problemen te praten, maar dat ze als oplossing een aanbod kreeg om eventjes met een man te trouwen.

Arabisch sprekende medewerkers van het programma, een man en een vrouw, belden met meerdere sjiitische moskeeën. De man deed alsof hij een plezierhuwelijk wilde sluiten en de vrouw veinsde geldzorgen. Verschillende imams stelden hen vervolgens een plezierhuwelijk voor. De medewerkster nam ook contact op met een moskee in Den Haag en deed opnieuw alsof ze worstelde met geldproblemen en ook daar werd het plezierhuwelijk voorgesteld. "Ik heb een suggestie. Wat dacht je van mij?", zei de imam en hij bood haar vervolgens 1200 euro aan voor een huwelijk van een maand.

Lees ook: Marokkanen en het "plezierhuwelijk" (video)

Muhsin Köktas, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), zegt aan RTL Nieuws dat dit een "zeer zorgelijk is". In principe komt deze huwelijksvorm enkel voor onder sjiitische moslims. "Ik ben verbaasd dat dit in Europa, en vooral in Nederland voorkomt. Dat een imam en moskee bij deze uitbuiting betrokken zijn, vinden wij als CMO onacceptabel. We vragen dringend aan de betrokkenen om hier direct mee te stoppen en juist elke vorm van uitbuiting op religieuze grond te bestrijden", aldus Muhsin Köktas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team