Zoeken

Veerdienst Portugal-Tanger definitief geannuleerd

6 juli 2021 - 12:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De lancering van een nieuwe veerdienst tussen de Portugese haven in Portimão en de haven Tanger Med, die gepland stond voor begin juli, is definitief geannuleerd. Volgens de officiële verklaring van de Portugese autoriteiten is de snelle toename van het aantal besmettingen met de Deltavariant van het coronavirus in Portugal de reden om de zeeverbinding te annuleren.

Deze aankondiging is ronduit slecht nieuws voor de Marokkaanse diaspora in Portugal en Spanje, waar de hoop leefde dat deze nieuwe verbinding een reis naar Marokko weer een stuk makkelijker zou maken, aangezien de Spaanse havens dit jaar zijn uitgesloten van Operatie Marhaba.

In Portugal werden op 1 juli ongeveer 2500 nieuwe coronavirusbesmettingen geregistreerd. Deze toename zou vooral te wijten zijn aan de intrede van de veel besmettelijkere Deltavariant van het coronavirus in Portugal. Om deze reden hebben de Portugese autoriteiten besloten om de avondklok van 23:00 uur in vijfenveertig gemeenten opnieuw in te voeren. Ook Marokko heeft momenteel te kampen met een toename van het aantal besmettingen.

Lees ook: Spanje: lege snelwegen door uitsluiting van Operatie Marhaba 2021

Volgens de nieuwszender i24news is de gezondheidssituatie in Portugal echter niet de enige reden achter de annulering van de zeeverbinding tussen Portimão en Tanger. De Spaanse regering zou het buurland onder druk hebben gezet om de lancering niet door te laten gaan als vergelding voor de uitsluiting van de Spaanse havens van Operatie Marhaba 2021. De Spanjaarden zouden hebben gedreigd om Portugese schepen uit hun havens te weren als de nieuwe veerdienst daadwerkelijk van start zou gaan.

De Spaanse havens van Algeciras, Tarifa en Almeria lijden door de uitsluiting voor het tweede jaar op rij enorme verliezen. Vorig jaar werd Operatie Marhaba in zijn geheel geannuleerd. Het verlies voor de Spaanse economie zou hierdoor alleen al in dit jaar zijn opgelopen tot honderden miljoenen euro’s.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team