Zoeken

Marhaba 2021: Marokko verruilt Spanje voor Portugal

16 juni 2021 - 12:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse regering bestudeert de mogelijkheid om Marokkanen die in het buitenland wonen deze zomer via Portugal te laten reizen. De autoriteiten zouden een nieuwe zeeverbinding kunnen plannen tussen de Zuid-Portugese haven Portimao en de haven Tanger-Med.

Marokko voert gesprekken met de Portugese autoriteiten met het doel de haven van Portimao in Portugal tot inschepingshaven te maken, door nieuwe scheepvaartlijnen van deze haven naar de haven van Tanger Med te openen. De lijn zou een aanvulling vormen op de lijnen die Tanger Med verbinden met de havens van Sète in Frankrijk en Genua in Italië, zo wordt gemeld.

Lees ook: Ruim miljoen wereld-Marokkanen annuleren reis naar Marokko

Op zondag 6 juni heeft de Marokkaanse regering de operatie Marhaba 2021 geannuleerd, waardoor de Spaanse havens werden uitgesloten. Dit besluit heeft belangrijke economische gevolgen voor de regio van Algeciras, waar elk jaar het grootste aantal reizigers is geconcentreerd.

Om de pijn van wereld-Marokkanen te verzachten en hun terugkeer te vergemakkelijken, heeft de Marokkaanse regering "referentieprijzen" vastgesteld voor de scheepvaartmaatschappijen. Zo betaalt een gezin van vier personen 995 euro voor een heen-en terugreis op langeafstandsroutes en 450 euro op middellange afstanden. Met deze stap wil de regering 48.000 mensen en 15.000 voertuigen per week per boot vervoeren, om in één jaar 650.000 mensen en 180.000 voertuigen te bereiken, of een vijfde van de normale passagiersstroom.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team