Zoeken

Marokko: kans op nieuwe lockdown door coronavarianten

14 juli 2021 - 11:20 - Marokko

©

In bepaalde regio’s van Marokko gelden opnieuw beperkingen om het verkeer tussen steden te limiteren. Dit hebben de autoriteiten besloten als gevolg van de zorgwekkende toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in het koninkrijk, waar een terugkeer naar een gedeeltelijke of zelfs volledige lockdown niet is uitgesloten.

In Marokko zijn er in bepaalde regio’s weer reisbeperkingen tussen steden ingevoerd. Door het rap oplopende aantal besmettingen is de kans groot dat er weer een gedeeltelijke of zelfs een volledige lockdown komt.

Lees ook: Marokko vreest tot 50 coviddoden per dag in augustus

Marokko constateerde dinsdag 1897 nieuwe coronabesmettingen. Sinds de pandemie zijn er 545.106 mensen geïnfecteerd geraakt met het virus. Het sterftecijfer ligt op 1,7% en 526.168 mensen zijn inmiddels genezen.

Om het aantal besmettingen tegen te gaan, heeft het ministerie van Volksgezondheid de vaccinatiecampagne uitgebreid naar de leeftijden van 35 tot 39 jaar. Mensen uit deze groep kunnen een afspraak maken door een sms te sturen naar 1717 of door zich aan te melden via de website www.liqahcorona.ma.

Mensen boven de 40 jaar die nog niet zijn ingeënt, worden nogmaals verzocht om zich toch te laten vaccineren zodat er een collectieve immuniteit gecreëerd kan worden. Ook benadrukt het ministerie het belang van het naleven van de preventieve maatregelen.

In navolging van Pfizer-BioNTech wil ook de directeur Olivier Natafvan het Zweeds-Britse laboratorium AstraZeneca een derde aangepaste vaccin op de markt brengen. Deze zou beter bestand zijn tegen de nieuwe Deltavariant van het coronavirus. Mensen die al gevaccineerd zijn zouden beter beschermd kunnen worden tegen deze besmettelijke variant door een derde dosis. Vooralsnog wordt het toedienen van een derde prik door de Europese Unie bestudeerd.

Lees ook: Tientallen gevallen van Deltavariant ontdekt in Marokko

De vraag is wat Rabat in de komende weken gaat beslissen. In het koninkrijk waart er inmiddels een besmettelijker en desastreuzer variant dan Delta rond, namelijk de Epsilon, die ook wel de "Californische variant" wordt genoemd. Sommige regio’s bereiden zich voor op Eid ul-Adha en komen met nieuwe beperkingen. Een volledige lockdown wordt daarbij niet uitgesloten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team