Zoeken

Marhaba 2021: Marokko sluit Spanje opnieuw uit

8 juni 2021 - 09:34 - Marokkanen in het buitenland

©

De woede van Marokko tegenover Spanje is duidelijk nog niet afgekoeld. Het koninkrijk heeft het Iberisch schiereiland opnieuw uitgesloten van de operatie Marhaba, die de terugkeer over de weg van Marokkanen die in het buitenland wonen naar hun land inluidt.

De betrekkingen tussen Marokko en Spanje zullen niet van vandaag op morgen verbeteren. In een persbericht geeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat Marokkanen die in het buitenland wonen hun zomervakantie via dezelfde Europese havens zullen kunnen maken als vorig jaar (Frankrijk en Italië). Door dit besluit ziet Marokko opnieuw af van de diensten van de Spaanse havens. Als de uitsluiting van Spanje in 2020 te maken had met het feit dat er vanaf april geen voorbereidingen konden worden getroffen met de verschillende gastlanden van Marokkanen, dan is reden van 2021 minder onbeduidend.

Lees ook: Marokko opent zijn luchtruim voor wereld-Marokkanen

Marokko heeft de Spaanse havens elk jaar betrokken bij de zomeroperatie Marhaba. De uitsluiting van dit jaar is te verklaren door de spanningen tussen Rabat en Madrid. De ontsteltenis werd veroorzaakt door de spoedopname van Polisario-leider Brahim Ghali onder een valse identiteit op 18 april in een Spaans ziekenhuis. De spanningen bleven hoog na de terugkeer van de separatistische leider naar Algerije. Marokko kondigde aan dat er wordt nagedacht over een reactie op deze episode. Verschillende Spaanse media opperen dat het buitenspel zetten van Spanje een eerste reactie is van het koninkrijk.

Dit besluit zal niet zonder gevolgen blijven, vooral voor Spanje. De drie belangrijkste Spaanse havens zullen een enorm inkomensverlies lijden. In 2020 genereerde de annulering van de Marhaba-operatie een tekort van 70 miljoen euro voor Algeciras, Almeria en Tarifa. In 2019 registreerden deze havens respectievelijk 894.891, 280.312 en 271.554 passagiers. Met dit besluit voorspellen dezelfde media dat de scheepvaartmaatschappijen die gemobiliseerd zullen worden (Marseille, Sète en Genua) slechts maximaal 250.000 mensen zullen kunnen vervoeren (een tiende van degenen die in normale tijden per boot reizen) en dat de opening van het luchtruim met bijna geheel Europa vanaf 15 juni, niet zal toelaten dat meer dan een miljoen werekd-Marokkanen naar Marokko zullen kunnen reizen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team