Zoeken

Spanje: lege snelwegen door uitsluiting van Operatie Marhaba 2021

29 juni 2021 - 10:08 - Wereld

©

Door de uitsluiting van de Spaanse havens van Operatie Marhaba 2021 ligt de Spaanse snelweg A-66 er verlaten bij. De bedrijven die langs deze snelweg liggen zijn voor hun inkomsten grotendeels afhankelijk van de wereld-Marokkanen die normaal gesproken in de zomer via deze route hun reis naar de havens in Zuid-Spanje maken.

Een van de getroffen bedrijven is het tankstation La Maya in de provincie Salamanca. Waar er vorige jaren nog in een mum van tijd 150 broodjes werden verkocht, verdwijnen ze nu aan het einde van de dag in de prullenbak. "Kijk, we moesten de prijs verlagen tot één euro omdat er nog maar weinig tijd over is voordat ze verlopen", vertelt de eigenaar van het winkelcentrum, Lorenzo Colomo, aan de krant El Pais.

Volgens officiële Marokkaanse bronnen is Spanje om gezondheidsredenen uitgesloten van Operatie Marhaba. De Spaanse ondernemers zijn er echter van overtuigd dat het gaat om een vergeldingsactie van Marokko voor het feit dat Spanje onderdak heeft geboden aan Polisario-leider Brahim Ghali. De burgemeester van Algeciras, José Ignacio Landaluce, zegt dat de rederijen en aanverwante bedrijven in de haven van zijn stad door de uitsluiting van Operatie Marhaba ongeveer 500 miljoen euro aan inkomsten mis zullen lopen.

Lees ook: Marhaba 2021: Marokko verruilt Spanje voor Portugal

"In de zomer van 2019 reden er nog 740.000 voertuigen door Spanje. We hadden verwacht dat dit er in 2021 nog meer zouden zijn, omdat veel Marokkanen in Europa hun familieleden al twee jaar niet hebben gezien", zegt directeur-generaal van de Spaanse Confederatie van Tankstation Werkgevers, Nacho Rabadán. Volgens hem geven wereld-Marokkanen ongeveer 85 miljoen euro uit als ze tijdens Operatie Marhaba gebruik maken van de faciliteiten langs de Spaanse snelwegen. Vooral de pompstations en wegrestaurants langs de snelweg A-66 profiteren hier elke zomer van, omdat dit vanwege het ontbreken van tolpoortjes de favoriete route is voor wereld-Marokkanen om de haven van Algeciras te bereiken.

Naar schatting loopt de regio Castilië en León 25 miljoen euro mis door het Marokkaanse besluit om Spanje uit te sluiten van Operatie Marhaba. Voor de provincie Salamanca wordt het verlies geschat op 9 miljoen euro. Volgens de eigenaar van het tankstation La Maya, Lorenzo Colomo, loopt het verlies voor de twee tankstations die hij bezit op tot 800.000 euro. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de lancering van een veerdienst tussen de Portugese haven van Portimão en de haven Tanger Med. "Als ze de verbinding met Portugal tot stand brengen, kunnen ze de A-66 redden", zegt Colomo.

Bladna.nl