Zoeken

Deltavariant: versoepeling stort Marokko in gezondheidscrisis

15 juli 2021 - 18:20 - Marokko

©

In Marokko leek het de goede kant op te gaan met het beteugelen van het aantal coronabesmettingen. Eindelijk werden de preventieve maatregelen versoepeld en opende het land de grenzen. Door de komst van de Marokkaanse diaspora deze zomervakantie en de aankomende viering van Eid ul-Adha vreest men dat het koninkrijk afstevent op een nieuwe gezondheidscrisis. Hoewel er nog steeds bruiloften, verjaardagen en geboortefeesten worden gepland, dreigt de nieuwe Deltavariant roet in het eten te gooien.

Is de Marokkaanse overheid te voorbarig geweest met het openen van de landsgrenzen voor de Marokkaanse diaspora? Volgens Marokkaanse deskundigen in epidemiologie is dat niet het geval geweest, meldt website Hespress. Er zouden vooraf goede maatregelen zijn genomen om de verspreiding van de Deltavariant tegen te gaan.

Lees ook: Marokko: kans op nieuwe lockdown door coronavarianten

De waarschuwingen van de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken hebben er niet voor kunnen zorgen dat het aantal feesten beperkt is gebleven. Het advies om ook tijdens het feesten mondkapjes te dragen en afstand te houden, wordt niet nageleefd. Het aantal coronabesmettingen gaat daarom flink omhoog in het koninkrijk. Met Eid ul-Adha in het vooruitzicht vreest men ervoor dat de besmettingen alleen maar zullen stijgen.

Om de verspreiding van de nieuwe coronavarianten tegen te gaan, neemt de Marokkaanse overheid een pro-actieve houding aan om de schade zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Zo is de zogenoemde B-lijst met strengere eisen om het koninkrijk te kunnen betreden, aangepast. Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en Portugal zijn aan deze lijst toegevoegd. Dit zijn juist de landen waar veel wereld-Marokkanen vandaan komen. Om het voor deze Marokkanen toch makkelijker te maken om naar Marokko te reizen, zijn de regels voor reizigers uit de landen op de B-lijst versoepeld. Zo hoeven ze niet verplicht 10 dagen in hotel in quarantaine te gaan, maar moeten ze slechts 5 dagen in thuisisolatie te blijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team