Zoeken

VAE geven gevechtsvliegtuigen toch niet aan Marokko

18 april 2024 - 17:00 - Wereld

©

"Laten we het duidelijk stellen. De VAE zullen deze vliegtuigen niet afstaan zonder vervanging. En die vervanging is niet voor nu, maar pas vanaf 2027, met Rafale-jagers", aldus Abdelhamid Harifi, militair analist en beheerder van het forum FAR-Maroc. Hij ontkent hiermee de vermeende overdracht van 30 Mirage 2000-9’s van de VAE naar Marokko, na een opheffing van het Franse veto op de transfer.

Lees ook: Marokko ontvangt 30 Mirage 2000-9 gevechtsvliegtuigen van VAE

Volgens Harifi moeten de VAE "een zeker afschrikwekkend vermogen behouden gezien de huidige spanningen in de regio". Bovendien "zullen deze Mirage-jagers tegen 2027 18 of 20 jaar oud zijn. Marokko wil geen verouderde vliegtuigen aan het einde van hun levensduur aanschaffen. Degenen die over geavanceerde technologie spreken, missen duidelijk kennis op dit gebied", analyseert hij.

De expert benadrukt dat deze vliegtuigen geschikt zijn voor een bepaald risiconiveau. "Ze kunnen weliswaar Standoff- of kruisraketten op 300 kilometer afstand afvuren, maar dat is naar mijn mening hun enige voordeel. En we willen geen zware onderhoudslast op ons nemen. Het zijn dure vliegtuigen om te onderhouden, en ik denk dat dit onderwerp voor ons gesloten is", voegt hij toe.

Harifi meent dat Marokko andere prioriteiten moet stellen. "Voorlopig moet Marokko eerst zijn F-16’s moderniseren en zich voorbereiden op de ontvangst van nieuwe F-16’s. Tegen 2027 zal de volledige F-16-vloot operationeel zijn en zullen de F-5’s en Mirage F-1 het einde van hun levensduur naderen. De Marokkaanse luchtmacht zal dan beslissen om nieuwe jagers aan te schaffen of zich te beperken tot één type gevechtsvliegtuig, totdat ze de middelen hebben om zich beter uit te rusten", aldus Harifi.

Lees ook: Marokko breidt luchtmacht uit met nieuwe aankopen

Enkele dagen geleden meldde La Razón dat Frankrijk na drie jaar de overdracht van 30 Mirage 2000-9’s van de VAE aan Marokko had goedgekeurd. De aanvankelijke schorsing van deze beslissing door Parijs was ingegeven door de wens om 40 geavanceerde Mirage 2000-9’s van de VAE over te nemen om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland. De nieuwe Franse beslissing "werd genomen na veel twijfel binnen de administratie van Emmanuel Macron", voegde de Spaanse media Outlet toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team