Zoeken

Marokko breidt luchtmacht uit met nieuwe aankopen

1 februari 2023 - 13:00 - Marokko

©

De Marokkaanse luchtmacht blijft nieuwe wapens aankopen bij de Verenigde Staten, Israël, Turkije en Frankrijk en verhoogt continu de militaire uitgaven om op alle scenario’s voorbereid te zijn.

Marokko krijgt een moderne luchtmacht die als afschrikmiddel zal dienen in tijden van aanhoudende spanningen in de regio. Dat meldt de denktank Moroccan Institute for Policy Analysis (MIPA) in een nota over nieuwe aankopen en komende bestellingen. Momenteel heeft het koninkrijk 23 F-16 straaljagers in dienst, die zullen worden gemoderniseerd tot F-16V. Vorig jaar had het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de verkoop van 25 F-16C/D Block 72 gevechtsvliegtuigen goedgekeurd. Er loopt ook een aanbesteding voor F-100 motoren van Raytheon Technologies. Deze motoren zullen worden geïnstalleerd in de F-16 gevechtsvliegtuigen.

Lees ook: Marokko richt controleorgaan op voor militaire luchtvaart

In navolging van de 12 Boeing helikopters die in 2020 zijn besteld voor 4,25 miljard dollar, moeten 24 AH-64 Apache helikopters aan Marokko worden geleverd vanaf 2024. Voorts worden nog vier MQ-9B SeaGuardian-drones aangekocht die zijn uitgerust met laser- en GPS-geleide munitie. In januari ontving Marokko het Barak MX raketafweersysteem, geproduceerd door Israel Aerospace Industries (IAI). Ook worden er Harop kamikaze drones aan Marokko geleverd. De Verenigde Arabische Emiraten leveren ook Mirage 2000-9 vliegtuigen. Marokko kocht 13 Bayraktar TB2 gevechtsdrones van Turkije en bestelde er nog zes. Bij het franse bedrijf MBDA heeft Marokko ook het VL MICA systeem voor grondluchtverdediging besteld voor 192 miljoen dollar.

Lees ook: Marokko wil H135 helikopters van Airbus kopen

Marokko wil niet alleen de capaciteit van zijn luchtmacht vergroten, maar ook het onderhoud, de reparatie en de productie van vliegtuigen en drones opvoeren om minder afhankelijk te worden van import en export. In 2020 en 2021 hebben de Marokkaanse militaire uitgaven een ongekend niveau van 4,3% van het BBP bereikt, aldus het rapport van de denktank. Dit is echter minder dan in Algerije, waar de ratio nooit onder 5,5% van het BBP is gedaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team