Zoeken

Een Maghreb zonder Marokko: Algerije speelt de Mauritaanse kaart

6 april 2024 - 20:00 - Wereld

©

Algerije wil de samenwerking met Mauritanië versterken in een poging om Nouakchott over te halen deel te nemen aan de oprichting van een Maghreb-unie zonder Marokko.

Dit streven komt voort uit de aanhoudende spanningen tussen Marokko en Algerije, die vooral draaien om het al lang bestaande conflict over de Sahara. De twee buurlanden, die al decennia lang een rivaliteit onderhouden, zien hun relatie verder vertroebelen door Algerije’s nieuwe plan om een samenwerkingsverband in de regio te creëren zonder Marokko.

Lees ook: Algerije wil Maghreb Unie zonder Marokko

"De Unie van de Arabische Maghreb bevindt zich in een coma. Moeten we ons bij deze situatie neerleggen totdat deze herleeft? Het antwoord is nee," verklaarde de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, onlangs. Dit initiatief heeft als doel de leemte te vullen van de Unie van de Arabische Maghreb (UMA), die sinds de oprichting in 1989 nauwelijks actief is geweest. De Algerijnse president benadrukte dat zowel Tunesië als Libië het project steunen en dat deze "niet gericht is tegen enige staat in de regio", doelend op Marokko.

De pogingen om Mauritanië te betrekken is onderdeel van een bredere strategie om Marokko te isoleren van deze ’nieuwe Maghreb-dynamiek’, volgens Sébastian Boussois, professor aan de Vrije Universiteit Brussel. Hoewel de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune zijn Mauritaanse tegenhanger nog niet heeft overtuigd, suggereren berichten dat de goede betrekkingen tussen Algerije en Mauritanië de doorslag kunnen geven. Recentelijk hebben de twee landen gezamenlijk douanekantoren geopend en de aanleg van een 840 kilometer lange weg aangekondigd die Tindouf met de mijnstad Zouerat verbindt.

Lees ook: De valse handuitreiking van Abdelmadjid Tebboune aan Marokko

De poging van Algerije om Marokko buiten het project te houden, wordt ingegeven door twee motieven volgens het Spaanse medium El Confidencial. Ten eerste, Marokko’s banden met Israël, die de regionale eenheid zouden ondermijnen. Ten tweede, het initiatief van Koning Mohammed VI om Sahel-landen toegang tot de Atlantische Oceaan te verlenen via de haven van Dakhla, iets dat Algerije ziet als een bedreiging voor zijn eigen plannen. "In tegenstelling tot het Marokkaanse voorstel, is dit project (de weg tussen Tindouf en Zouerat) niet utopisch, Algerije heeft de financiële middelen om het te realiseren," aldus TSA Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team